Groenteburger Zwanenberg in supermarktschappen

10 augustus 2015 Vleesmagazine Bietenburger. Foto: Zwanenberg Food Group

Netwerkplatform Purple Bee Hive, een initiatief van vleesverwerker Zwanenberg Food Group, richt zich op groenteproducten. In de supermarkten van Jumbo zijn al drie soorten verkrijgbaar van Purple Bee Hive: de gele maïsburger, de rode bietenburger en een groene gemaakt van erwten en sperziebonen, meldt Trouw op haar website.

Zwanenberg Food Group hoort bij de drie grootste vleesverwerkers van Nederland. Het concern ziet echter de vleesconsumptie in Nederland en West-Europa afnemen. Het 140 jaar oude familiebedrijf wil over vijftig jaar nog bestaan. Daarom heeft het na rijp beraad ervoor gekozen deels over te stappen op groenteburgers, schrijft Trouw.

Groente

‘Slechts 5 procent van de Nederlanders consumeert de norm van 200 gram groente per dag, de hoeveelheid die geadviseerd wordt in de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad. Zwanenberg is van mening dat dat percentage moet groeien naar ten minste 50 procent’, zegt ceo Ronald Lotgerink van Zwanenberg Food Group. ‘Wij willen die groei stimuleren door samenwerking in het netwerkplatform Purple Bee Hive van innovatieve ondernemers en andere stakeholders.’

Experimenteren

In een jaar tijd ontwikkelde de vleesverwerker de groenteburger. Naast Jumbo verkoopt Ikea inmiddels de bietenburger. Ook de grote cateraars Sodexo en Albron hebben de groenteburgers in hun assortiment. Zwanenberg is nu aan het experimenteren met burgers gemaakt van knolselderij, bloemkool, wortel of tomaat.

Altijd op de hoogte blijven?