GroenLinks wil verbod op kiloknaller

ANP-35270124-560x373

GroenLinks wil op termijn af van de kiloknaller. Als het aan de partij ligt, wordt in 2025 alleen nog vlees verkocht dat voldoet aan de eisen voor één ster van het Beter Leven-keurmerk.

Het uitbannen van kiloknallers is volgens  Tweede Kamerlid Laura Bromet niet alleen beter voor het dierenwelzijn, maar zorgt ook voor een kleinere veestapel en daarmee een aanzienlijke vermindering van de milieubelasting door de veehouderij. Het Beter Leven-keurmerk is een initiatief van de Dierenbescherming. Bromet wil de normen die de Dierenbescherming hanteert gebruiken voor nieuwe wetgeving. Vanaf 2035 moet in haar plannen al het vlees voldoen aan de eisen voor drie sterren.

Eerdere pogingen mislukten

Het is niet de eerste poging om stuntaanbiedingen van goedkoop vlees in de ban te doen. Een eerder voorstel van PvdA en ChristenUnie kon in december 2015 niet op een Kamermeerderheid rekenen. Hun motie kreeg destijds  steun van de SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren, 50Plus, fractie Klein en de Groep Kuzu/Öztürk. Dat was echter niet genoeg voor een meerderheid. Ook staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken zag eerder, in 2014, niets in een soortgelijk verbod.

Kleinere veestapel tegen uitstoot

Bromet hoopt dat de tijd nu wel rijp is voor een verbod, ook omdat het kabinet door een recente uitspraak van de Raad van State onder druk staat om de stikstofuitstoot te verminderen. Een kleinere veestapel kan daar flink aan bijdragen.

[intermezzo:1]

‘Voedsel te goedkoop’

Daar komt nog bij dat landbouwminister Carola Schouten pleit voor een stevige verduurzaming van de sector. ‘De minister heeft zelf onlangs aangegeven dat ons voedsel te goedkoop is’, zegt Bromet. ‘De prijs wordt betaald door de natuur en de boeren die ontzettend hard werken voor heel weinig geld.’ Diezelfde Schouten liet echter begin dit jaar nog weten niets te zien in een verbod op folderaanbiedingen met vlees.

Lees ook
Espera organiseert een live ronde tafel discussie

Espera organiseert een live ronde tafel discussie

Op 19 januari organiseert Espera een ronde tafel discussie. Deze wordt live uitgezonden vanuit Studio 47 in Duisburg, Duitsland. Espera is een fabrikant van geavanceerde weeg-, uitprijs- en etiketteersystemen. De machines van Espera worden gebruikt in de foodindustrie bij industriële verpakkers van verse levensmiddelen zoals vlees, kip, vis, kaas, maaltijden,...

Consument bereid meerprijs biologisch te betalen na uitleg

Consument bereid meerprijs biologisch te betalen na uitleg

Consumenten zijn vaker bereid een meerprijs voor biologische producten te betalen na uitleg over wat biologisch betekent, blijkt uit onderzoek van Future of Food Institute. De positieve houding ten opzichte van biologische levensmiddelen steeg na een uitleg bij respondenten van 52 naar 75 procent.

Vion wil dierenwelzijn verbeteren met virtuele koebril

Vion wil dierenwelzijn verbeteren met virtuele koebril

Vion introduceert een virtuele koebril om medewerkers op te leiden en de inrichting van stallen te optimaliseren. Deze koebril moet de wereld begrijpelijker maken voor dierenwelzijnsmaatregelen.