Groei consumentenbestedingen vlakt af

22 februari 2018

Consumenten hebben in december 1,2 procent meer besteed dan in dezelfde maand een jaar eerder. Maar de groei is wel wat lager dan in de voorgaande maanden, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Consumenten gaven in de laatste maand van het afgelopen jaar vooral meer uit aan overige goederen, zoals motorbrandstoffen. Ook de bestedingen aan cosmetica en parfum waren hoger. Verder werd aan voedings- en genotmiddelen bijna 1 procent meer uitgegeven, aldus het statistiekbureau. Daarentegen werd voor het eerst na april 2016 minder besteed aan duurzame goederen. Vooral de uitgaven aan auto’s waren lager. Aan woninginrichting, kleding en schoenen gaven consumenten in december wel meer uit.

Omstandigheden in februari even gunstig

Aan diensten, zoals woninghuur, reizen met bus of trein, bezoek aan restaurant of kapper, en verzekeringen werd ruim 2 procent meer uitgegeven dan in december 2016. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit, merkt het CBS op. Volgens de zogenoemde consumptieradar van het CBS zijn de omstandigheden voor de consumptie in februari per saldo even gunstig als in december.

Zie ook: CBS: online food groeit het hardst

cbs-consumptie-december

Altijd op de hoogte blijven?