Gistcel licht op bij gevaar voor voedselveiligheid

13 augustus 2012 redactie

WAGENINGEN - Lichtgevende gistcellen worden van steeds groter belang bij het opsporen van potentieel gevaarlijke stoffen in het voedsel. Dat meldt Wb, het weekblad van Wageningen UR.


De Wageningse onderzoeker Toine Bovee promoveert deze maand op de ontwikkeling van gistcellen die in staat zijn groeibevorderaars op te sporen. Bovee heeft bij het voedselveiligheidsinstituut Rikilt gistcellen gebruikt die gevoelig zijn gemaakt voor bepaalde groeibevorderaars. Met zijn techniek kon in 2002 worden aangetoond dat in het voer dat met MPA was vervuild ook het vrouwelijk geslachtshormoon oestradiol voorkwam.

De gistcellen zijn zo gemanipuleerd dat ze fluorescerende eiwitten maken zodra ze in aanraking komen met de gezochte hormoonpreparaten. De techniek toont de aanwezigheid van verontreinigingen aan, waarna met andere methoden kan worden vastgesteld om welke stoffen het precies gaat en om welke hoeveelheden.

Voordeel van de oplichtende gistcel is dat hij na een dag al laat zien of een bepaald monster vervuild is of niet. Binnen het Rikilt zijn verschillende gistcellen ontwikkeld, die gevoelig zijn voor verschillende groeibevorderaars.

Altijd op de hoogte blijven?