Gijs verwijderd van nominatielijst Liegebeest 2020

Koe-Gijs

Zuivelbedrijf Gijs pakt zijn verpakking aan en is daarom door Wakker Dier van de nominatielijst voor Liegebeest 2020 gehaald. Vorige week werden de genomineerden voor de Liegebeestverkiezing 2020 bekendgemaakt, waaronder Kloeke Kip uit Grubbenvorst.

Volgens de Gelderlander heeft Gijs zijn eigen website aangepast en komt het bedrijf begin volgend jaar met een nieuwe verpakking. Ook zegt Wakker Dier dat de melk niet meer uit een megastal komt.

‘Met 700 koeien in stal is melk niet kleinschalig’

Gijs was in eerste instantie genomineerd omdat zijn zuivel volgens Wakker Dier ten onrechte werd verkocht als ‘kleinschalig en ambachtelijk’. Een groot deel van de melk kwam volgens de actiegroep uit een megastal. ‘Met zevenhonderd koeien is dit bedrijf ongeveer zeven keer zo groot als een gemiddelde melkveehouderij in Nederland.’

NZO, Kloeke Kip, viskeurmerken en Zeeuws Meisje

Het publiek kan nu nog stemmen op vier bedrijven voor Liegebeest 2020: Kloeke Kip met ‘stressvrije’ kippen, NZO met de ‘Nederland draait op zuivel-campagne’, de viskeurmerken ASC en MSC vanwege ‘verantwoorde kweek’ en ‘duurzame visserij’ met onverdoofd geslachte vissen, en Zeeuws Meisje vanwege ‘plantaardige’ margarine met melkbestanddelen.

Liegebeest 2020

Wakker Dier maakt het Liegebeest van 2020 op 30 september bekend.

 
Lees ook
Melkveehouderij loopt flink achter bij collega’s in kip, varken en kalf, vinden WUR en Wakker Dier

Melkveehouderij loopt flink achter bij collega’s in kip, varken en kalf, vinden WUR en Wakker Dier

Dat concludeert de Wageningen Live Stock Research in een vergelijkend onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van Wakker Dier. Wageningen stelde op basis van reeds bekend onderzoeksmateriaal vast dat Nederlandse boeren vleeskippen, varkens en kalveren de afgelopen tien jaar een beter leven hebben kunnen bieden door verbeterde wetten en eisen van supermarkten.

Bedrijfsopvolging: begin er tijdig aan!

Bedrijfsopvolging: begin er tijdig aan!

In de praktijk blijkt dat veel ondernemers zich pas in een laat stadium van hun leven bezig houden met bedrijfsopvolging. Het is echter goed om hier tijdig bij stil te staan.

Groothandel Sligro kiest voor Beter Leven Kip

Groothandel Sligro kiest voor Beter Leven Kip

Sligro kiest als eerste groothandel voor Beter Leven kip. Vanaf 2023 ligt er alleen nog maar kip met minimaal één Beter Leven-ster is de schappen. Dat meldt Wakker Dier met een persbericht.