Gezondheidsclaims kunnen worden ingediend

13 augustus 2012 Caroline Plas van der

DEN HAAG - Vlees- en vleeswarenbedrijven kunnen vanaf nu hun gebruikte claims voor de Europese claimsverordening indienen.

DEN HAAG - Vlees- en vleeswarenbedrijven kunnen vanaf nu hun gebruikte claims voor de Europese claimsverordening indienen.

Voedings- en gezondheidsclaims op of bij levensmiddelen moeten vanaf 1 juli a.s. voldoen aan de Europese claimsverordening. De verordening vermeldt alle toegelaten voedingsclaims; voor gezondheidsclaims moet nog een Europese lijst worden opgesteld.

Het Ministerie van VWS heeft nu de 'Procedure voor de nationale lijst van artikel 13 gezondheidsclaims' vastgesteld. Deze procedure geeft aan hoe de Nederlandse inbreng voor de lijst met voorgestelde claims tot stand zal komen.

De Verordening (EG) nr. 1924/2006 inzake voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen is vanaf 1 juli 2007 van kracht.

Uit de Claimsverordening volgt een Europese lijst van bestaande gezondheidsclaims. De Europese Commissie en de lidstaten zullen deze communautaire lijst van toegestane gezondheidsclaims vaststellen, op basis van nationaal opgestelde lijsten.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is verantwoordelijk voor het opstellen van de nationale artikel-13-lijst vanuit Nederland. Na plaatsing van een gezondheidsclaim op de communautaire artikel 13-lijst en voldoening aan de voorwaarden voor gebruik, is zij toegestaan in Europa en door een ieder te gebruiken.

Gezondheidsclaims op basis van artikel 13-lijst hebben betrekking op:

• de rol van een nutrient of andere stof bij de groei en ontwikkeling en de functies van het lichaam

• psychologische of gedragsfuncties

• het afslankende of het gewichtsbeheersende effect, een vermindering van het hongergevoel, een versterking van het gevoel van verzadiging, of beperking van de in de voeding beschikbare energie.

Op de website van het Regulier Overleg Warenwet (www.row.minvws.nl) is informatie te vinden over het indienen van een bestaande gezondheidsclaim door de industrie, voor plaatsing op de Nederlandse lijst.

Een uitgebreide lijst met vragen en antwoorden over de claimsverordening is opgenomen op de site van de Productschappencommissie Levensmiddelen Wetgeving.

Lees ook:

EU rectificeert claimswetgeving (18 januari 2007)Bedrijven falen in strijd tegen vet, behalve Unilever (6 april 2006)

Kijk ook eens in ons:

Dossier Gezondheidsclaims

Altijd op de hoogte blijven?