Gevild: Flexibel

13 augustus 2012 Caroline Plas van der

De CAO-onderhandelingen zijn weer begonnen en de vleesindustrie wil dat er flexibeler gewerkt wordt. Zo moet de zaterdag als gewone werkdag bijvoorbeeld weer in ere worden hersteld. De vakbonden zijn daar natuurlijk fel op tegen. Zij willen op zijn minst dat het werken op zo'n dag naar behoren wordt beloond. En wat is daar mis mee?

Flexibel

De CAO-onderhandelingen zijn weer begonnen en de vleesindustrie wil dat er flexibeler gewerkt wordt. Zo moet de zaterdag als gewone werkdag bijvoorbeeld weer in ere worden hersteld. De vakbonden zijn daar natuurlijk fel op tegen. Zij willen op zijn minst dat het werken op zo’n dag naar behoren wordt beloond. En wat is daar mis mee?

Het gaat er volgens mij namelijk niet om dat uitbeners en slachters hun zakken willen vullen met het werken op zaterdag. Zoveel verdient het werken in de vleesindustrie toch al niet. Het gaat erom dat er inbreuk wordt gepleegd op het sociale en het gezinsleven. En daar mag best een financiële vergoeding voor worden gegeven.

Zolang nog altijd de ruime meerderheid van Nederland vrij is op zaterdag, blijft het werken op die dag een uitzondering. Moet vader of moeder op zaterdag werken, dan moeten andere gezinsleden hun programma daar op aanpassen. Alleen de boodschappen doen, alleen naar de sportwedstrijd van zoon of dochter, alleen ontbijten, alleen avondeten. En in deze tijd willen we toch eigenlijk graag terug naar het gezellige gezinsleven waarbij vader, moeder en kinderen meer tijd samen moeten doorbrengen? Dan is het weekeinde bij uitstek geschikt.


Let wel, ik ben niet tégen werken op zaterdag, sterker nog: al sinds mijn vijftiende werk ik regelmatig in de weekeinden. Ik bracht kranten rond, waste borden in een restaurant en stond achter de bar in een café. Terwijl iedereen aan het uitrusten was van de werkweek, was ik in touw. En als je nog jong en alleen bent, is daar niets mis mee. Maar wanneer je een gezin hebt, moet werken op zaterdag worden beloond met een toeslag. Gezinnen kunnen dat geld dan weer gebruiken om op een ander moment iets leuks met elkaar te doen.


Hoewel ik de achtergrond van de vleesbedrijven wel begrijp (hoge kosten, weinig marge, veel concurrentie), zou ik ze toch willen oproepen hun sociale gezicht te tonen en de poot bij dit onderwerp niet stijf te houden.


Daarnaast is het al niet gemakkelijk om personeel te vinden, laat staan als je de zaterdag niet meer beloont als uitzonderlijke werkdag. Zelfs de Poolse werknemers zullen het met mij eens zijn. 

Caroline van der Plas

Reageer

Klik hier om de nieuwe en eerder verschenen columns te lezen

Altijd op de hoogte blijven?