Gert-Jan Oplaat President van EU pluimveeorganisatie AVEC

12 september 2022 Redactie Vleesmagazine

NEPLUVI-voorzitter Gert-Jan Oplaat is officieel President van de Europese pluimveeorganisatie AVEC. De benoeming vond plaats op 9 september 2022 tijdens de jaarlijkse General Assembly van de AVEC in Riga.

Oplaat volgt de Fransman Paul Lopez op die de afgelopen zes jaar als voorzitter van de AVEC fungeerde. Samen met het secretariaat en de Vice Presidents van de AVEC (Paul Lopez uitFrankrijk; Franz-Josef Rothkὅtter uit Duitsland; Mario Veronesi uit Italië en Dariusz Goszczynski uit Polen) gaat  Oplaat sturing geven aan de Europese organisatie voor de pluimveesector. Deze functie vervult hij naast zijn functie als voorzitter van NEPLUVI.

Duurzaamheid

AVEC gaat de komende periode veel aandacht besteden aan het voeren van gesprekken met de Europese Commissie en Europese parlementariërs over het behouden van de voorloperspositie die de Europese pluimveesector wereldwijd inneemt. Dit gebeurt ook in het licht van de in Europa aangenomen ‘Farm-2-Fork strategy’. Dat duurzaamheid ook voor de Europese pluimveesector een prominent thema is, blijkt uit de ontwikkeling van een ‘sustainability charter’ van AVEC.

Europese Pluimveesector

“Ik ben erg vereerd dat ik ben benoemd tot voorzitter van de AVEC”, zegt Oplaat over zijn benoeming. “De Europese pluimveesector is een grote speler op het wereldtoneel. Zij is de derde grootste producent van pluimveevlees in de wereld, produceert voor een waarde van 38 miljard euro en biedt werk aan meer dan 350.000 mensen. Er is veel aandacht in ook Europa voor verduurzaming, waarbij sterk wordt gekeken naar de agro-sector in zijn totaliteit. Als pluimveesector hebben wij een streepje voor op andere sectoren, gezien het duurzame karakter van onze sector en de lage CO2-footprint die wij hebben. Wij zullen dit benadrukken in Europa en kijken waar we verdere stappen kunnen zetten. Uiteindelijk zal de roep om verduurzaming vorm moet krijgen waarbij zowel van de P van Planet, de P van People, maar ook de P van Profit recht moet worden gedaan.”

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?