Gerookt rendiervlees beschermd product

13 augustus 2012 Edwin Rensen

HELSINKI - Lapin Poro, koud gerookt rendiervlees, is voortaan een beschermd product volgens de EU-regels (Protected Designation of Origin, PDO).

HELSINKI - Lapin Poro, koud gerookt rendiervlees, is voortaan een beschermd product volgens de EU-regels (Protected Designation of Origin, PDO).

Tot nu toe zijn bijna 1.000 producten tot PDO verklaard. Hieronder zijn slechts 31 vleesproducten, waarvan de meest bekende de Parma ham is. Finse PDO producten zijn gedroogd rendiervlees, vorig jaar geregistreerd, en nu dus ook het koud gerookte rendiervlees.

Het koud gerookte rendiervlees is afkomstig van rendieren die zijn geboren, opgegroeid en geslacht in Finse gebieden waar rendieren worden gehouden en die vrij hebben gegraasd op de grasgronden tijdens de lente, zomer, herfst en vroege winter voorafgaand aan de slacht.

Het koud roken van het vlees duurt ongeveer een maand en de rijping vindt plaats in een koude rookkamer of ander vertrek met rook en uitwaseming. Volgens de PDO-bepalingen moet het vlees ook worden verpakt binnen de rendiergebieden van Finland.

Lees ook:
Lidl verkoopt rendiervlees (17 november 2010)
Elandvlees en haring in Nordic dieet (19 maart 2009)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Meer berichten over rendiervlees

Altijd op de hoogte blijven?