Gemeente Amsterdam maakt vlees tot uitzondering

Still.youtube

Evenementen van de gemeente Amsterdam worden per 1 januari 2020 vegetarisch. Amsterdam doet vlees en vis niet volledig in de ban, maar maakt ze tot een uitzondering. Vleeseters moeten nadrukkelijk aangeven wat hun wensen zijn.

De vraag bij officiële recepties, borrels en vergaderlunches in de gemeente Amsterdam is per januari 2020 niet langer of er ook vegetariërs zijn, maar: zijn er soms vleeseters?

De vegetarische catering is een wens van het huidige college van burgemeester en wethouders. De gemeenteraad stemt hier waarschijnlijk mee in. Mensen die toch per se vlees of vis willen eten op recepties, borrels en vergaderlunches van de gemeente, moeten dat voortaan van tevoren aangeven.

Milieu en gezondheid

De Amsterdamse Partij voor de Dieren heeft het initiatief tot vegetarische catering genomen. ‘Uit onderzoek is gebleken dat vlees en zuivelproducten een grotere impact hebben op het milieu’, aldus de partij. Ook denkt zij dat er gezondheidswinst worden behaald, bijvoorbeeld een lager risico op hart- en vaatziekten’, aldus de PvdD.

Eerste gemeente

Amsterdam wordt de eerste gemeente in Nederland die niet meer automatisch vlees en vis aanbiedt. In november 2018 nam het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ditzelfde initiatief. Ook op het ministerie moeten vleeseters voortaan hun voorkeur opgeven.

Het college neemt het voorstel van de Partij voor de Dieren niet helemaal over: helemaal zonder dierlijke vetten - veganistisch, dus ook geen zuivel - wordt nog niet beoogd.

Duitsland ging voor

In Duitsland besloot de minister van milieu eind 2018 dat er tijdens alle officiële gelegenheden van de regering vegetarisch gedineerd zal worden. ‘We willen een goed voorbeeld geven’, verklaarde Barbara Hendricks (SPD) destijds. ‘Dit is goed in de strijd tegen klimaatverandering, dit is beter voor het milieu dan vlees en vis eten.’

De producten daar moeten bij voorkeur ook biologisch, passend bij het huidige seizoen, lokaal en/of fairtrade zijn.

Lees ook
In gesprek met elkaar

In gesprek met elkaar

In ieder nummer van Vleesmagazine schrijven twee columnisten over één onderwerp, vanuit hun eigen expertise en ervaring. Franny van Linschoten en Christiaan Verkuijl buigen zich dit keer over het slagersvak.

Nationale Week Zonder Vlees voegt in 2022 ‘& Zuivel’ toe

Nationale Week Zonder Vlees voegt in 2022 ‘& Zuivel’ toe

De duurzaamheidscampagne Nationale Week Zonder Vlees voegt vanaf dit jaar ‘& Zuivel’ toe. De campagne daagt deelnemers uit om een week geen vlees te eten en zo bewust te worden van de impact die het eten van vlees heeft op het klimaat. Dit jaar wil de campagne ook stilstaan bij de impact van zuivel.

Slagersleerlingen presenteren streekproducten tijdens Avond van de West-Vlaamse slager

Slagersleerlingen presenteren streekproducten tijdens Avond van de West-Vlaamse slager

In Roeselare vond op 19 oktober de vierde editie van de Avond van de West-Vlaamse slager plaats. Slagersleerlingen van drie West-Vlaamse slagerijscholen presenteerden acht nieuwe West-Vlaamse streekproducten, waaronder twee vegetarische. Hiermee speelt de sector in op de vraag van de flexitariër.