Gelijke gezondheidskansen voor iedereen kost 50 keer zoveel budget als nu

Gezondheid

Foto: Blende12, Pixabay

Gelijke gezondheidskansen voor iedereen kost 50 keer zoveel budget als nu. Dat adviseert de Raad voor de Volksgezondheid & Samenleving (RVS) aan de komende kabinetten, in wat een radicale breuk mag heten met het huidige volksgezondheidsbeleid.


Verlaging van de btw op groenten en fruit, verbod op reclame voor ongezond voedsel en invoering van een suikertaks zijn enkele van de maatregelen die de RVS aanbeveelt. Ook moeten gemeenten de bevoegdheid krijgen om het aantal snackbars en andere fastfoodzaken te beperken.

Op dit moment zijn de gezondheidskansen ongelijk verdeeld. Deze ongelijkheid groeit door de coronacrisis. Zo blijkt dat Nederlandse laagopgeleiden gemiddeld 7 jaar korter leven dan hogeropgeleide. Bovendien leeft de eerste groep 15 jaar korter in goede gezondheid. Dat zijn forse getallen.

De gezondheidsachterstanden ontstaan door een combinatie van factoren zoals werkloosheid, een laag inkomen, schulden of een ongezonde leefomgeving.

“We moeten breken met het idee dat gezondheidsbevordering alleen maar een individuele verantwoordelijkheid is, waar je als overheid niet op kan of mag ingrijpen,” zegt RVS-voorzitter Jet Bussemaker in de Volkskrant. Als de staat direct aan te spreken wordt op de aanpak van gezondheidsverschillen, is dat “een enorme stap voorwaarts”.

Om de gezondheidsverschillen te verminderen, pleit de RVS voor een langjarige aanpak (minstens 15 jaar). Naast de eerder genoemde maatregelen moet er ruimte zijn voor een totaalpakket met meer sportfaciliteiten, groene zones, maar ook meer schuldhulpverlening, het opknappen of nieuw bouwen van woningen en buitenruimte.

De RVS adviseert om te beginnen in wijken, gemeenten en regio’s waar de achterstanden het grootst zijn. Met een ‘startbudget’ van 2 procent van het budget van het Ministerie van VWS (ruim €1,7 miljard) zijn de dieperliggende oorzaken van de gezondheidsverschillen grondig aan te pakken. Het huidige budget voor het verkleinen van gezondheidsverschillen bedraagt €30 miljoen, 1,8% van de benodigde som en zodat ruim 50 keer zoveel budget nodig is.

Foodlog

Lees ook
Stegeman introduceert vleeswaren mét groente en tot 65% minder vet

Stegeman introduceert vleeswaren mét groente en tot 65% minder vet

Groente als gedeeltelijke vervanger van vet. Dat is het kenmerk van Stegeman Vollof, een nieuwe lijn traditionele vleeswarenproducten van marktleider Stegeman. Met Stegeman Vollof speelt Stegeman in op de groeiende behoefte van de Nederlandse consument aan verantwoorde voedingskeuzes die passen bij een evenwichtiger eetpatroon.Stegeman Vollof is verrijkt...

Voedingscentrum waarschuwt voor Pioppi-dieet

Voedingscentrum waarschuwt voor Pioppi-dieet

Wie het populaire Pioppi-dieet volgt, krijgt te weinig voedingsvezels en vitamine-B binnen en juist te veel verzadigd vet, vlees en eieren. Dat is het oordeel van het Voedingscentrum.De organisatie heeft het dieet van de Britse cardioloog Aseem Malhotra kritisch bekeken en met wetenschappelijke inzichten heeft vergeleken. Bestseller van Britse auteurs...

Taste Summit in teken van tegengaan welvaartsziekten

Taste Summit in teken van tegengaan welvaartsziekten

Bewerkt voedsel is de kern van de wereldwijde gezondheidsproblematiek en bewustwording daarvan is een eerste stap naar een gezondere samenleving. Dat is het hoofdthema van TASTE Summit, het gastronomisch congres dat plaatsvindt op dinsdag 9 oktober in MECC Maastricht.De tweede editie van TASTE Summit onderwerpt bewerkt voedsel aan een kritische blik....