Gelderse zult
Gelderse zult is oorspronkelijk een huisslachtproduct. Het product wordt niet in een darm gestopt, maar in een brood- of tulbandvorm. Zult wordt meestal bij de broodmaaltijd gegeten.
Gelderse zult is oorspronkelijk een huisslachtproduct. Het product wordt niet in een darm gestopt, maar in een brood- of tulbandvorm. Zult wordt meestal bij de broodmaaltijd gegeten.
Grondstoffen
5 kilo varkenskopvlees
2 kilo kinnebakspek
1 kilo bouillon
1 kilo kruidenazijn
1 kilo augurken (zoet-zuur)
Hulpstoffen per kilo
20 gram colorozozout voor varkenskopvlees en kinnebakspek
2 gram witte peper
1 gram foelie
0,5 gram kruidnagel
30 gram gelatinepoeder
5 gram Maggi spijsaroma
Bewerking
• De varkenskoppen en het kinnebakspek twee dagen voor productie voorzouten en daarna garen op 85° Celsius.
• Het gegaarde kopvlees, het warme kinnebakspek en de augurken malen door 8 mm plaat en vermengen met de hulpstoffen, azijn en bouillon.
• Het gehele mengsel 5 minuten in een grote pan doorgaren.
• Zult terugkoelen tot 80° Celsius en daarna afgieten in vorm of bakjes.
• Direct terugkoelen in koelingbij 2–4° Celsius.
Tekst: Paul van Trigt
Foto’s: Henk Riswick