Geen vogelgriep aangetroffen in 10-kilometerzone Kamperveen

24 november 2014 Maurits van Aalst Afbeelding: Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

Op de 32 bedrijven in de 10-kilometerzone rond een besmet bedrijf in Kamperveen is geen vogelgriepvirus aangetroffen. Dat blijkt uit de resultaten van de onderzoeken die op deze bedrijven zijn gedaan door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Vrijdag werd vogelgriep vastgesteld op een bedrijf in Kamperveen. Dit bedrijf is daarom geruimd. In de 10-kilometerzone rondom dit bedrijf liggen in totaal 34 bedrijven, waarvan twee bedrijven binnen 1 kilometer. Op één van deze bedrijven werden bij eenden klinische verschijnselen van vogelgriep geconstateerd, waarop is besloten de twee bedrijven in de directe omgeving te ruimen.

Barneveld

In Barneveld is een bedrijf met 8000 eenden uit voorzorg geruimd. Uit onderzoek is gebleken dat dit bedrijf is bezocht door een vrachtwagen die eerder het besmette eendenbedrijf in Kamperveen had aangedaan. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken wilde gezien de ligging van het eendenbedrijf in het pluimveerijke Barneveld geen enkel risico nemen: 'Voor de agrarische ondernemers en hun dieren is de huidige vogelgriep ronduit verschrikkelijk. Het is daarom noodzakelijk om al het mogelijke in het werk te stellen om een uitbraak zoals in 2003 te voorkomen.' Er zijn op dit moment geen verdenkingen van vogelgriep in Barneveld.

Altijd op de hoogte blijven?