Foto: Wikimedia

Filet americain mag geen nitrietzout meer bevatten. Dat komt door het oordeel van de rechtbank dat verschillende vleeswaren niet langer als vleesproduct maar als vleesbereiding worden aangemerkt. Dat meldt Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) op de website.

"De conclusie van de uitspraak is dat op basis van het productieproces en het eindproduct vastgesteld wordt of een product een vleesbereiding of een vleesproduct is", schrijft KNS. "Het malen van vlees en het toevoegen van een saus voldoet aan de definitie van een vleesbereiding en is geen verwerkingsstap die kan leiden tot een vleesproduct. Dit betekent dat producten die uit dit (deel)proces ontstaan, zoals filet americain en ossenworst, als vleesbereiding worden gezien. De additievenwetgeving staat voor deze producten een beperkt aantal additieven toe. Nitriet(zout) is bijvoorbeeld niet toegestaan in deze vleesbereidingen. Clean label additieven, zoals citrus en bieten-extracten, die een alternatief kunnen bieden, zijn niet toegestaan in vleesbereidingen en vleesproducten."

Met de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) is een overgangsperiode tot 1 oktober 2021 afgesproken. Tot die datum hebben producenten de tijd om eventueel de receptuur aan te passen. Na deze datum gaat de NVWA handhaven.

Ga voor meer informatie naar de website van KNS.

Altijd op de hoogte blijven?