Geen nitrietzout meer in filet americain

Filet americain_wikimedia

Foto: Wikimedia

Filet americain mag geen nitrietzout meer bevatten. Dat komt door het oordeel van de rechtbank dat verschillende vleeswaren niet langer als vleesproduct maar als vleesbereiding worden aangemerkt. Dat meldt Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) op de website.

"De conclusie van de uitspraak is dat op basis van het productieproces en het eindproduct vastgesteld wordt of een product een vleesbereiding of een vleesproduct is", schrijft KNS. "Het malen van vlees en het toevoegen van een saus voldoet aan de definitie van een vleesbereiding en is geen verwerkingsstap die kan leiden tot een vleesproduct. Dit betekent dat producten die uit dit (deel)proces ontstaan, zoals filet americain en ossenworst, als vleesbereiding worden gezien. De additievenwetgeving staat voor deze producten een beperkt aantal additieven toe. Nitriet(zout) is bijvoorbeeld niet toegestaan in deze vleesbereidingen. Clean label additieven, zoals citrus en bieten-extracten, die een alternatief kunnen bieden, zijn niet toegestaan in vleesbereidingen en vleesproducten."

Met de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) is een overgangsperiode tot 1 oktober 2021 afgesproken. Tot die datum hebben producenten de tijd om eventueel de receptuur aan te passen. Na deze datum gaat de NVWA handhaven.

Ga voor meer informatie naar de website van KNS.

Lees ook
Doe mee aan de Verspillingsvrije Week

Doe mee aan de Verspillingsvrije Week

Volgende week, op 7 september, start de Verspillingsvrije Week. Ook slagers kunnen hier aan meedoen. Brancheorganisatie Koninklijke Nederlandse Slagers zet alvast het promotiemateriaal klaar en geeft tips.

Slachthuis Gosschalk mag weer open

Slachthuis Gosschalk mag weer open

Slachthuis Gosschalk mag weer slachten. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft het nieuwe plan van aanpak van het slachthuis goedgekeurd en het slachthuis mag onder strenge voorwaarde weer open.

Gebruikte, origineel gereviseerde machines op Empack

Gebruikte, origineel gereviseerde machines op Empack

Als producent van vers vlees en vleesproducten heb je bij MULTIVAC de keuze uit de allernieuwste verpakkings- of verwerkingsmachines en uit gebruikte machines met originele onderdelen. Snelle levering voor een kleiner budget én toch verantwoord verpakken.