Geen honden-DNA in gehaktballetjes

18 april 2013 Suzanne de Heer

Spaanse autoriteiten hebben nog geen honden-DNA aangetroffen in gehaktballetjes of diervoeding. Dat meldt de Nederlandse voedsel en warenautoriteit NVWA.

De NVWA stelde aan de Spaanse inspectiedienst vragen over mogelijke vervuiling van voeding met hondenvlees, schrijft Boerderij. In Spanje loopt wel nog onderzoek naar mogelijke fraude met hondenvlees.

Vorig jaar troffen Spaanse autoriteiten in een opslag 15 ton dode zwerfhonden aan. Gevreesd werd dat ze via criminele bendes verwerkt zijn in diervoeding of zelfs voedsel voor humane consumptie. De bendes zouden voor een slachtvergoeding ook huisdieren ophalen bij hun eigenaar. De Spaanse inspectie deed invallen in Galicië en Salamanca.

Bij monsteronderzoek in een laboratorium in Vigo is volgens de Spaanse autoriteiten geen honden-DNA aangetroffen in vlees of diervoeding. Het onderzoek is nog niet afgerond. Volgens De Telegraaf zou een inmiddels opgedoekte Amsterdamse groothandel in vlees in het Spaanse onderzoek zijn opgedoken maar dat kan de NVWA niet bevestigen.

Er zijn volgens De Telegraaf inmiddels elf verdachten in Spanje opgepakt die handel dreven met 42 bedrijven in onder meer Valencia, Murcia en Salamanca. Ook zouden zij jarenlang hondenvlees hebben geëxporteerd naar Nederland en Portugal. De NVWA zegt geen hondenvlees in Nederland te hebben aangetroffen.

Altijd op de hoogte blijven?