Geen aparte behandeling kloonvlees EU

13 augustus 2012 Tom Van der Meer

BRUSSEL - Melk en vlees van gekloonde dieren zullen in de EU net zo behandeld worden als andere 'nieuwe' voedingsmiddelen. Dat kwam naar buiten na spoedoverleg binnen de Novel Foods Working Group van de Europese Commissie.

BRUSSEL - Melk en vlees van gekloonde dieren zullen in de EU net zo behandeld worden als andere ‘nieuwe’ voedingsmiddelen. Dat kwam naar buiten na spoedoverleg binnen de Novel Foods Working Group van de Europese Commissie.


Spoedoverleg was nodig nadat in Engeland een kalfje geboren was, als embryo uit een gekloonde Amerikaanse koe dat bij een Engelse koe was ingebracht. Daardoor is het mogelijk dat vlees of melk van gekloonde origine in de winkelschappen terecht kan komen. Bestaande EU-regelgeving bleek niet toereikend om hiermee om te gaan.


Het bericht kwam twee weken nadat de Amerikaanse FDA bekend had gemaakt dat ze geen principiële bezwaren tegen het consumeren van klonen had. Daarom zal vlees en melk daar waarschijnlijk binnenkort officieel voor consumptie worden vrijgegeven, meldt foodproductiondaily.com.


De EC denkt dat voorlopig geen extra maatregelen nodig zijn. Dit omdat Europa nog lang niet zo ver is, en omdat de technologie voorlopig nog niet grootschalig zal worden toegepast.


Lees ook:

Kloonvlees vrij te koop in de VS (28 december 2006)


FDA: 'gekloond vlees en melk' is veilig (20 oktober 2006)

Altijd op de hoogte blijven?