Geen aanvragen voor kweekvlees bij Europese voedselautoriteit

16 maart 2023 Redactie Vleesmagazine Shutterstock

Kweekvlees is volop in ontwikkeling. Toch gaat het nog een tijd duren voordat gecultiveerd vlees verkrijgbaar is op de Europese markt. Europese voedselautoriteit EFSA heeft nog geen enkele aanvraag voor goedkeuring binnen gekregen. Dat meldt Business Insider.

Voor de productie van kweekvlees hebben de producenten slecht enkele vleescellen nodig. In laboratoriums worden deze opgekweekt tot vleesproducten. Kweekvleesproducenten zien gecultiveerd vlees of vis als een van de manieren om in de toekomst de groeiende wereldbevolking op een duurzame wijze te voeden. Omdat ze slechts een paar dierlijke cellen nodig hebben is er minder veeteelt nodig dus minder druk op natuur en milieu. Daarnaast is het ook beter voor dierenwelzijn, omdat de dieren niet geslacht hoeven te worden.

Goedkeuring Europese voedselautoriteit

Verschillende producenten, zoals in Nederland Mosa Meat en Meatable, zijn druk bezig met de opschaling van de productie en de ontwikkeling van nieuwe producten. Desondanks is Singapore nog steeds het enige land ter wereld waar kweekvlees op de markt is.

Voordat kweekvlees op de Europese markt kan komen moet de Europese voedselautoriteit EFSA goedkeuring verlenen. Daarom vroeg Business Insider aan EFSA of er al aanvragen voor kweekvlees lopen. “Tot op heden hebben wij nog geen enkele aanvraag ontvangen voor een beoordeling van een uit cellen afgeleid vlees- of visproduct”, aldus een woordvoerder. “De enige gerelateerde beoordeling die bij ons gaande is, is die voor een voedingssupplement dat is afgeleid van een appelstructuur.”

Op zijn vroegst 2025

Het lijkt erop dat het nog minstens 1,5 jaar gaat duren voordat kweekvlees op de Europese markt komt. Mosa Meat laat in een reactie weten dat het op zijn vroegst eind 2025 gaat worden. Meatable richt zich momenteel vooral op de Singaporese markt. Het afgelopen jaar sloot de kweekvleesfabrikant verschillende samenwerkingsovereenkomsten op dat gebied. De Europese markt zou pas in 2030 in beeld volgen.

Bron: Business Insider

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?