Geef werknemers meer zekerheid

contract_pixabay

Foto: Andreas Breitlin/Pixabay

De arbeidsmarkt is in beweging. Waar werkgevers flexibiliteit willen, zoeken werknemers vooral zekerheid. Hafid Ballafkih van de onderzoeksgroep Arbeid in Transitie aan de Hogeschool van Amsterdam zegt dat de flexibiliteit van de arbeidsmarkt te ver is doorgeschoten. Hij pleit in De Groene Amsterdammer voor meer zekerheid voor werknemers.

In 2018 deed hij samen met zijn collega's onderzoek naar de banen van de toekomst. Voor dit onderzoek sprak hij 135 werkgevers uit Amsterdam. Veel van deze werkgevers willen flexibiliteit van hun werknemers. "Hun ideaal is een vorm van hyperflex, waarbij de werkgever bepaalt waar en wanneer iemand werkt." Bijvoorbeeld dat werknemers alleen werken in de piekuren, bijvoorbeeld drie uur in de ochtend en drie uur in de avond. En dat werknemers meerdere banen hebben.

Werknemers willen juist iets heel anders. Ballafkih ziet werknemers uit de flexibele onderklasse van baan naar baan hoppen. Zij zoeken juist zekerheid. Echte banen met echte contracten, bescherming en met een hoger en stabiel inkomen.

Daarnaast wijst Ballafkih er ook op dat werkgevers en werknemers anders tegen werk aankijken. Er zijn nog steeds werkgevers die personeel als een productiefactor zien. "Ruim voorradig, inwisselbaar en zo goedkoop mogelijk." Terwijl voor werknemers het sociale aspect en eigen waarde belangrijk is. Onzekerheid over het inkomen zorgt volgens Ballafkih voor psychische belasting. Een hoger minimumloon van zo’n veertien euro kan volgens hem helpen om deze onzekerheid deels te verhelpen.

Ballafkih verwacht dat het personeelstekort dat al zichtbaar is in het onderwijs en de horeca zich over de hele economie zal verspreiden. Dit kan werknemers kansen geven op een betere positie. Werkgevers moeten meer tijd besteden aan de ontwikkeling van de werknemers. "Een leven lang leren is inmiddels een cliché, maar niet minder waar", zegt Ballafkih in De Groene Amsterdammer. "Werkgevers zullen samen met hun werknemers de ontwikkelkansen moeten benutten. De werkdruk moet ook weer te behappen zijn. Er zitten nu te veel mensen met een burn-out thuis, dat kunnen we ons straks echt niet meer veroorloven." Hiervoor zijn volgens Ballafkih niet alleen wetten en regelgeving nodig, maar ook een cultuurverandering.

Bron: De Groene Amsterdammer

 

 

Dossiers
Lees ook
Ongekend talent

Ongekend talent

In de voedingsmiddelenbranche groeit het tekort aan medewerkers. Een van de manieren om dat gat mogelijk te vullen, is om buiten de gebaande paden te gaan. Het boek ‘Ongekend Talent’ kan hierbij helpen als je overweegt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in te gaan zetten.

Naar een gezond groeibedrijf

Naar een gezond groeibedrijf

Wie had tien jaar geleden kunnen denken dat we onze wasmachines, maaltijden en dagelijkse boodschappen tegenwoordig vooral online bestellen? Dat e-health en m-health gemeengoed worden, dat we auto’s steeds vaker delen (beschikbaarheid is immers belangrijker dan bezit) en dat er volop wordt geëxperimenteerd met zelfsturende auto’s?

Plezier + resultaat (€) = voldoening (P+R=V)

Plezier + resultaat (€) = voldoening (P+R=V)

Ondernemer word je niet met als eerste doel om veel geld te verdienen. Belangrijker is het om je hart te volgen en te doen wat je leuk vindt. Dat is onder de gegeven omstandigheden met corona vrij lastig. Wij zijn ervan overtuigd dat plezier in wat je doet en resultaat (€) leiden tot voldoening.In de laatste editie van Vleesmagazine van 2020 deelden...