Gangbaar varkensvlees beter voor klimaat dan biologisch

attachment-001_food-image-VLS11851I01

WAGENINGEN – Gangbaar varkensvlees is minder slecht voor het klimaat dan biologisch varkensvlees. Tot deze opmerkelijke conclusie komen onderzoekers uit Wageningen.

WAGENINGEN – Gangbaar varkensvlees is minder slecht voor het klimaat dan biologisch varkensvlees. Tot deze opmerkelijke conclusie komen onderzoekers uit Wageningen.

‘Gangbaar geproduceerd voer levert een hogere broeikasuitstoot dan biologische voer, maar vooral door de betere voederconversie (efficiëntie van omzetting van voer naar vlees) is de totale klimaatbelasting per kg. vlees bij gangbaar varkensvlees lager dan bij biologisch varkensvlees’, stelt een studie uitgevoerd door Blonk Milieu Advies en Wageningen UR.

Broeikasgasbronnen
De belangrijkste bron van broeikasgasuitstoot in de productieketen van varkensvlees is de productie van voer met een aandeel van ongeveer de helft tot tweederde. In de productieketen van voer wordt hierbij 80% van de uitstoot veroorzaakt door de teelt van de gewassen. Methaanemissie uit de mestopslag draagt ongeveer 12 tot 17% bij aan de carbon footprint van conventioneel varkensvlees.

Maatregelen
Mogelijke maatregelen om de broeikasgasuitstoot te verminderen zijn mestvergisting, het verbeteren van de voederconversie van de dieren, het gebruik van natte bijproducten als voeder wat energie voor drogen vermijdt en het opwaarderen van slachtbijproducten.

De conclusies en aanbevelingen sluiten goed aan op het agroconvenant ‘Schoon en Zuinig' van het ministerie van LNV om te komen tot een kleinere carbon footprint voor varkensvlees.

Download het rapport hier
 

Lees ook:
Tussensegment vlees bedreigt biologisch (21 januari 2010)
AH stapt af van gangbaar varkensvlees (15 januari 2010)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over vlees en klimaat
Alle berichten over biologisch varkensvlees

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Ketenkennisdialoog ‘De smaken van duurzamer varkensvlees’

Ketenkennisdialoog ‘De smaken van duurzamer varkensvlees’

Het Marktprogramma Verduurzaming Dierlijke Producten (VDP) organiseert op 1 februari de ketenkennisdialoog ‘De smaken van duurzamer varkensvlees’.

Varkensvlees

Varkensvlees

Nederland is nog steeds een land dat groots is in de export van varkensvlees. Het vlees wordt dan ook op grote schaal gewaardeerd door velen, mede door de overheerlijke smaak en textuur.

Agrifirm introduceert klimaatneutraal gecertificeerd varkensvlees

Agrifirm introduceert klimaatneutraal gecertificeerd varkensvlees

Coöperatie Agrifirm brengt samen met Vallei Varken klimaatneutraal gecertificeerd varkensvlees op de markt. Marley Spoon verkoopt het varkensvlees in de maaltijdboxen. Het varkensvlees voldoet aan de eisen van het Climate Neutral Certification-programma van Climate Neutral Group (CNG) en draagt het keurmerk ‘Climate Neutral Certified’.