Franse rassen ideaal als biologisch vleesvee

2 december 2014 Anne-Marie van der Linde Boerderij

De Franse vleesveerassen Blonde d'Aquitaine, Maine Anjou en Charolais blijken op basis van groei de meest ideale rassen voor biologische vleesveehouderij te zijn. Dit wijst een literatuurstudie van het ILVO dat door Biokennis is gepubliceerd uit.

De drie rassen zijn effici├źnter dan het Belgisch Witblauwe met een rantsoen met veel ruwvoer en in het begrazen van natuurland. Uit een studie onder biologische bedrijven blijkt wel een zeer grote spreiding in de slachtleeftijd. Voor stieren lag die tussen de 14 en 34 maanden, voor koeien tussen de 12 en 30 maanden. De vraag hoe goed veehouders het groeipotentieel van hun dieren benutten, wordt niet beantwoord.

Vruchtbaarheid

De rassen Aberdeen Angus, Saler en Aubrac blijven in groei achter, maar scoren heel goed op vruchtbaarheid. Een korte tussenkalftijd kan de lagere groeicijfers enigszins compenseren waardoor ook deze rassen interessant zijn voor biologische houderij.

Natuurgras

Uit het onderzoek is duidelijk geworden dat de Franse vleesveerassen goed uit de voeten kunnen met natuurgras. Met jong natuurgras kunnen koeien ruim voldoende melk voor de kalveren produceren wat een goede groeistart geeft, later in het jaar wordt het gras goed omgezet in vlees.

Altijd op de hoogte blijven?