Formax: 'Slicers niet oorzaak listeria

13 augustus 2012 Caroline van der Plas

TORONTO — Vleesmachinemaker Formax Inc. zegt dat zijn slicers niet de oorzaak kunnen zijn van de listeria-uitbraak bij Maple Leaf.

TORONTO — Vleesmachinemaker Formax Inc. zegt dat zijn slicers niet de oorzaak kunnen zijn van de listeria-uitbraak bij Maple Leaf.

Volgens woordvoerder Brian Sandberg zijn er bij vleesbedrijven wereldwijd zo’n driehonderd Formax S-180 snijmachines geïnstalleerd. ‘Die hebben in de laatste dertien jaar 2,3 miljard kilo vlees verwerkt en nog nooit is er een voedselveiligheidsprobleem mee geweest.’ De slicers bij Maple Leaf deden al elf jaar probleemloos dienst.

Gedemonteerd

Bij het demonteren van de vleesmachines bleek de listeria-bacteria diep onderin de onderdelen te zitten. Volgens Maple Leaf werden de machines regelmatig schoongemaakt, maar zijn ze nooit eerder gedemonteerd, omdat dit niet werd geadviseerd door Formax. De bacterie heeft daardoor kunnen woekeren in onderdelen die bij de schoonmaak nooit werden bereikt.

Vervangen

Maple Leaf zal in vervolg wél alle veertien Formax-machines wekelijks demonteren. ‘Maar als blijkt dat dit in de praktijk niet werkbaar is, zullen we de machines vervangen’, aldus directeur Michael McCain.

Handleidingen

Technici van Formax gaan intussen alle handleidingen na om er zeker van te zijn dat alle instructies voor onderhoud en schoonmaak bij hun klanten duidelijk zijn.

Stem ook mee op onze nieuwe stelling:

‘In Canada zijn vijftien mensen overleden door het eten van met listeria besmet vlees. Zoiets kan ook gemakkelijk in Nederland gebeuren.’ Stem hier

Lees ook:

Slicers Maple Leaf bron listeria (8 september 2008)

'Grondig onderzoek naar listeria-uitbraak Maple Leaf (6 september 2008)

Ruim 200 miljoen geëist tegen Maple Leaf (3 september 2008)

Maple Leaf: 'Alleen wij zijn schuldig' (28 augustus 2008)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over Maple Leaf

Alle berichten over listeria

Alle berichten over voedselveiligheid

Altijd op de hoogte blijven?