‘Foodsafety één van de hoofdthema’s Empack’

6 april 2018

Verpakkingsbeurs Empack, 10 t/m 12 april in de Utrechtse Jaarbeurs, komt met drie nieuwe initiatieven: recyclestraat, live verpakkingstesten en een machinedemotour. Deze initiatieven sluiten aan bij de vier hoofdthema’s van de 2018-editie: Food safety, Recycling, Materialen en Agile manufacturing.

De 16e editie van Empack draait om innoveren, interactie en ontwikkelen. De vier hoofdthema’s voor Empack 2018 zijn: Food safety, Recycling, Materialen en Agile manufacturing. ‘De ontwikkelingen in de verpakkingsindustrie staan niet stil en volgen elkaar in rap tempo op. Dat daagt ons als organisatie ook uit om de meest belangrijke aspecten uit de verpakkingsindustrie te behandelen. Verder willen we een efficiënt platform bieden om zaken te doen en om de laatste innovaties en trends te presenteren. Door deze vier thema’s extra te belichten in 2018, verwachten we antwoord te geven op actuele vraagstukken uit de markt’, zegt Michelle van Helvoirt namens Empack.

Reduce, Re-use en Recycle

Nederlanders openen dagelijks gemiddeld zeven verpakkingen. Dat levert afval op: 20 procent van ons afval bestaat uit verpakkingen. Toch kunnen verpakkingen ook goed zijn voor het milieu. Van Helvoirt: ‘Nu vragen mensen zich af: hoe zit dat eigenlijk? Om daar antwoord op te geven richten we een recyclestraat in, zetten we een recycling route uit en organiseren we een paneldiscussie op beursdag drie. Vanuit verschillende perspectieven worden tijdens die discussie stellingen behandeld op recyclegebied. Een ontwerper, inzamelaar, recycler en een verpakker kijken in deze discussie naar de best mogelijke oplossingen om een circulaire bijdrage te leveren aan het verpakkingsproces.’

Op beursdag twee, 11 april, verzorgt PEFC, keurmerk voor duurzaam bosbeheer, een miniconferentie over ‘Green washing of green business’. ‘De conferentie wordt aangeboden met als doel om experts te helpen bij het maken van de juiste keuze, omdat zij elke dag te maken krijgen met de afweging welk materiaal het beste past bij het te verpakken product.’

Daarnaast lanceert Empack een Materialenplein, waar verpakkingsexperts kennis kunnen maken met milieuvriendelijkere alternatieven. Op dit plein presenteren verschillende bedrijven zichzelf die expert zijn op dit gebied.

Openingsfoto-200x300 Innovatieroutes

Om de hoofdthema’s extra onder de aandacht te brengen, worden drie gethematiseerde innovatieroutes georganiseerd: Food safety route, Recycling route en Agile manufacturing route. Van Helvoirt legt uit: ‘Exposanten krijgen op die manier een extra podium om de laatste innovaties te presenteren. Bezoekers profiteren op hun beurt van een efficiënt beursbezoek en treffen in één route de belangrijkste ontwikkelingen aan. Op een interactieve manier worden zij geïnformeerd over de laatste mogelijkheden op het gebied van voedselveilig verpakken.’

Zo introduceert Overveld Techniek de innovatie Clean gear-tech, een compleet nieuwe lijn van rvs-producten en Gea Nederland presenteert op Empack de GEA OxyCheck, ’s werelds eerste niet-invasieve zuurstofmeetsystemen voor MAP en de enige oplossing die momenteel beschikbaar is voor in-lijn kwaliteitscontrole.

Miniconferentie Food Safety

Het thema Food safety richt zich op verschillende technieken, verpakkingsmaterialen en voedselcontactmomenten. ‘Food safety geeft ook inzicht in wet- en regelgeving, een update over alternatieve methoden voor voedselveilig verpakken met het doel eigen processen te optimaliseren of nieuwe processen en innovaties te kunnen introduceren’, zegt Van Helvoirt.

Zo is er op dinsdagmiddag 10 april een miniconferentie van de Nederlandse Rubber en Kunststoffen Federatie (NRK), onder begeleiding van Kris Callaert, over de veiligheid van voedselverpakkingen.

Keynotespreker Lisette Krul, toxicologe bij TNO innovation for life, deelt de laatste ontwikkelingen vanuit toxicologisch perspectief. Bij de productie van een voedselverpakking is een lange keten betrokken. Als gevolg hiervan kan een voedselverpakking bedoelde en onbedoelde stoffen bevatten die naar het verpakte voedingsmiddel kunnen migreren.

‘Tijdens de miniconferentie wordt ingegaan op hoe de veiligheid van het voedselverpakkingsmiddel kan worden beoordeeld en wat de laatste ontwikkelingen en uitdagingen zijn op dit gebied’, aldus Van Helvoirt.

Implementatie GMP

Daarnaast wordt er praktisch gekeken naar de GMP-implementatie in de verpakkingsindustrie. Kathleen Malfroy presenteert een handige leidraad voor implementatie van BRC Packaging, IFS Pac Secure en ISO 22000. Kathleen Malfroy is een ervaringsdeskundige op dit vlak en senior partner bij AS4. Ze geeft leiding aan 30 experts om de GFSI-normen te behalen.

Tjoena Siere gaat tijdens de conferentie in op de impact van de Nederlandse wetgeving voor kunststof voedselverpakkingsfabrikanten en de betekenis van mutual recognition.

foto-3-300x200 Live verpakkingstesten

Bezoekers die bijvoorbeeld geïnteresseerd zijn in export, krijgen de mogelijkheid om van dichtbij mee te maken wat zo’n verpakking allemaal moet doorstaan tijdens zijn reis naar het buitenland, vervolgt Van Helvoirt.

Sebert Trillingstechniek gaat live verpakkingstesten demonstreren in onze Creative corner. Het bedrijf neemt een repeated rotational drop-tester mee, waar tijdens elke beursdag kleine pakketjes in vallen. Ze demonstreren onder meer de 6 DOF shaker-techniek, een unieke techniek die nog vrij onbekend is in testland. Daarmee hebben we een primeur voor de bezoeker te pakken. Tot op heden voert men een vrachtwagensimulatie test uit met een 1-richtingshaker. De verwachting is dat er binnen nu en vijf jaar getest gaat worden met de 6 DOF shaker techniek. Bezoekers kunnen dit ervaren op Empack.’

Het Stedelijk Museum Amsterdam stelt transportkisten voor schilderijen beschikbaar. ‘Met een G-meting worden de versnellingswaarden van de vallende transportkisten gepresenteerd. Men denkt dat een versnelling tot 100 G veel is, maar dit valt in de praktijk vaak mee. Om die reden kan de bezoeker zelf ervaren wat de verschillen tussen bepaalde G-waarden zijn door bijvoorbeeld met een rubber hamer en daarna met een stalen hamer te slaan. Hierdoor wordt inzichtelijk wat die verschillen zijn’, zegt Van Helvoirt.

B2B Matchmaking

Het B2B Matchmaking-event op Empack, tot slot, heeft als doel het bewerkstelligen of uitbouwen van nationale en internationale samenwerkingen tussen bedrijven, onderzoekers en potentiële opdrachtgevers van binnen- en buitenland.

‘Het grootste deel van onze exposanten neemt deel aan Empack om leads te generen. Het is onze taak om de exposanten te voorzien in hun behoefte’, vindt Van Helvoirt. ‘Dit matchmaking event speelt hier perfect op in. Hoe werkt het? Exposanten stellen zich beschikbaar en bezoekers kiezen zelf uit met welke exposant zij in contact willen komen. Vooraf is dus al bekend dat er interesse is.’

Openingstijden Empack 2018

Empack wordt georganiseerd in Jaarbeurs Utrecht. De verpakkingsvakbeurs is op 10, 11 en 12 april 2018 te bezoeken van 10.00 tot 17.00 uur. Verpakkingsexperts kunnen zich vanaf nu online registreren voor een bezoek aan Empack. De beurs vindt gelijktijdig plaats met Packaging Innovations, het marketing & design event voor verpakkingen en display.

Registreren of meer informatie: www.empack.nl

Lees in de eerste Industriespecial van Vleesmagazine, die 6 april verschijnt, meer over de Empack. Nog geen abonnee? Vraag dan snel een voordeelabonnement aan.

button_voordeelabonnement-aanvragen-300x32

Altijd op de hoogte blijven?