Food100-lijst weer vol gamechangers

Hamletz

De Food100-lijst is bekendgemaakt. Genomineerd zijn onder andere Johan Leenders van Oranjehoen, Annechien ten Have Mellema van Hamletz varkens, Suzanne Ruesink van varkensbedrijf Ruesink, Josse Haarhuis van PigMe - Buitengewone Varkens, Loes van der Pas en René van Bergeijkse Boeren, Corné Ansems van de Ruurhoeve en Jan Kuijpers, mede-eigenaar van Kuijpers Kip.

De infuencers op de Food100-lijst maken zich hard voor een beter en duurzamer voedselsysteem, ieder vanuit zijn eigen vakgebied. De lijst loopt uiteen van wetenschappers, politici, studenten, boeren, producenten, bloggers, kunstenaars, chef, restauranteigenaren. De voedselveranderaars houden zich bezig met uiteenlopende onderwerpen als obesitas, biodiversiteit, industrialisering, dierenwelzijn, voedselanalfabetisme en klimaatopwarming.

Onderscheiden ten tijde van corona

De onafhankelijke jury van de Food100-lijst selecteerde dit jaar op de gebruikelijke vier criteria: daadkracht, innovativiteit, PPP (People, Planet, Profit) en delen. Daarnaast keek de jury naar mensen die zich tijdens de coronacrisis op een bijzondere manier hebben weten te onderscheiden.

Uit alle 300 aanmeldingen zijn 50 changemakers ‘tot 30 jaar’ en 50 gamechangers ’30 jaar en ouder’ geselecteerd. Op maandag 31 augustus worden 6 foodhelden gekozen die een speciale vermelding krijgen vanwege hun buitengewone prestaties in het afgelopen jaar.

'We willen foodgeneraties verbinden, het gevestigde leiderschap inspireren en de nieuwe generatie kansen bieden om met nieuwe initiatieven de toekomst vorm te geven. Jonge talenten worden gekoppeld aan de ervaren gamechangers om hiermee een verbindend netwerk te laten ontstaan', aldus de organisatie.

Geen wedstrijd maar actuele selectie

De organisatie van de Food100 benadrukt dat het géén wedstrijd is, maar een actuele selectie van 100 voedselveranderaars. Evenmin is de Food100 een ranglijst. Elk jaar worden wel 6 tot 8 mensen uit de lijst gekozen die een extra podium krijgen vanwege hun buitengewone presentaties/werkzaamheden in het afgelopen jaar. Zij krijgen de vermelding: Foodhelden, voorheen aangeduid met: speciale vermeldingen.

Bekendmaking in 2020 via livestream

De bekendmaking van de Food100 is de afgelopen twee jaar gecombineerd met een netwerk-event. Daarbij werden alle mensen die dat jaar op de lijst stonden uitgenodigd voor het event (iedereen weet van tevoren dus al dat die op de lijst staat), werd de lijst officieel bekendgemaakt (iedereen werd 1 voor 1 opgenoemd), vonden er interviews plaats met mensen uit de lijst, werden de Foodhelden bekend gemaakt, kreeg iedereen de Food100-award en was er mogelijkheid op de netwerken met andere mensen uit de lijst.

Door corona heeft de organisatie dit jaar niet deze mogelijkheid. Om die reden is besloten de officiële bekendmaking via een livestream te doen. Daarbij gaan de organisatoren in gesprek gaan met de initiatiefnemers, de jury en partners, worden de foodhelden bekendgemaakt en wordt gekeken naar de actualiteiten in de voedingssector.

 • Vakjury

  Dit jaar bestaat de vakjury uit:
 • • Nadia Zerouali – culinair schrijfster
 • • Peter Klosse – smaakprofessor, Academie voor Gastronomie
 • • Isabel Boerdam – initiatiefnemer Nationale Week Zonder Vlees
 • • Martin Scholten – ecoloog en lid concernraad Wageningen University
 • • Bert Roetert – co-founder Instock
 • • Anne Reijnders – freelance programmamaker en eigenaar De Lekkere Man
 • • Ruud Zanders – ondernemer Kipster
 • • Tim van der Mark – varkensboer en bestuurslid NAJK

Lees ook:

Israëlische startup ontwikkelt 3D-geprinte plantaardige burger

 
Lees ook
Stressvrije lammetjes

Stressvrije lammetjes

Een jaar geleden opende Romano Kollau zijn Biologisch Vleesch Atelier in het Haagse Bezuidenhout. Schapenhouder Marcel Peek is één van de boeren met wie hij als De Groene Weg-slager samenwerkt. “We vinden het allebei belangrijk mensen te laten zien waar hun vlees vandaan komt. Om transparant te zijn, van A tot Z.”

Inschrijving Horecava Innovation Awards 2022

Inschrijving Horecava Innovation Awards 2022

Foodondernemers kunnen zich weer inschrijven voor de Horecava Innovation Award. Deze prijs voor beste innovatie wordt op de eerste dag de Horecava, op 10 januari 2022, voor de 21e keer uitgereikt. Inschrijven kan nog tot en met 14 oktober.

CBS: Minder varkens, aantal runderen blijft gelijk

CBS: Minder varkens, aantal runderen blijft gelijk

Er is een lichte daling van het aantal varkens. Tegelijkertijd blijft het aantal runderen gelijk. Dat blijkt volgens het Centraal bureau voor de Statistiek (CBS) uit de voorlopige cijfers van de Landbouwtelling 2021. Ook zijn er minder schapen en kippen.