Food Technology 2023 voor de vleesbranche

20 maart 2023 Redactie Vleesmagazine

Op Food Technology komen de werelden van food, beverage en technologie samen. Dit event op 12 en 13 april in de Brabanthallen in ‘s-Hertogenbosch biedt naast een uitgebreide beursvloer een vol programma met seminars en lezingen. Ook voor de vleesbranche is Food Technology interessant.

Op verzoek van de exposanten van de eerste editie is het beursprogramma verstevigd en verduidelijkt: techniek en machines. De ontwikkelingen op het gebied van machinebouw en steeds verdergaande automatisering, vision en robotica staan niet stil en ook kunstmatige intelligentie kan een rol vervullen bij onze voedselproductie. Eén ding is zeker: de productie van voedsel moet efficiënter, effectiever, veiliger, duurzamer

Op het programma van Food Technology staan seminars van Keep Food Simple, IFFI, NVC, HDN, WUR en AutomationNL. Daarnaast zijn er lezingen vanuit onder andere Marel, TNO, Qing, Rabobank, en The GreenUp Company. We lichten er een paar uit.

Keynote Speaker Imke de Boer (WUR)

Hoe ziet een regeneratief en gezond voedselsysteem in 2050 eruit? Daarover geeft Imke de Boer, hoogleraar Dierlijke Productiesystemen aan Wageningen Universiteit een keynote tijdens Food Technology. Het thema: Terug naar de roots van het Nederlandse voedselsysteem: van meer naar beter.

Imke de Boer en Eveline de Olde (Onderzoeker Dierlijke Productiesystemen) leiden een team van boeren, vertegenwoordigers van milieu- en landbouworganisaties en wetenschappers van Wageningen Universiteit in het onderzoek naar duurzame en gezonde voedselsystemen, waarover ze een longread publiceerden op de website van WUR. In haar keynote presenteert De Boer haar voedselvisie voor Nederland en de veranderingen die nodig zijn om daar te komen, want de voedingsmiddelenindustrie moet daarvoor behoorlijk op z’n kop.

Lezing Marel: Datagedreven automatisering

De toekomstvisie van Marel is een wereld waarin kwaliteitsvoedsel op een duurzame en betaalbare manier wordt verwerkt. In een lezing op vakbeurs Food Techology geeft Ronald Melskens van Marel een korte inleiding over hoe Marel Prepared Foods deze woorden omzet in daden, waarbij de nadruk ligt op innovaties op het gebied van datagedreven automatisering om reproduceerbare kwaliteit te garanderen.

Lezing NVWA: Voedselveiligheid

Levensmiddelenbedrijven zijn primair verantwoordelijk voor voedselveiligheid. Het is de taak van de NVWA om toe te zien dat bedrijven de relevante wettelijke voorschriften op gebied van voedselveiligheid volgen. Omdat 100% (voedsel)veiligheid nou eenmaal niet te garanderen valt gaat ook bij industriële productie van levensmiddelen wel eens wat mis. In zijn presentatie op vakbeurs Food Technology laat Coen van der Weijden, Coördinerend/Specialistisch Inspecteur bij de NVWA, zien wat de NVWA vanuit het toezicht tegenkomt, mede middels forensische technieken, en welke lessen te trekken zijn om vooral procesontwerpfouten te voorkomen.

Lezing Yaskawa Benelux: Robotisering

Robots en cobots worden steeds meer toegepast in de foodindustrie. De belangrijkste uitdagingen daarbij zijn de omgevingscondities en vooral de benodigde intelligentie en flexibiliteit. Doordat food producten meestal niet vormvast en daardoor onvoorspelbaar zijn, zijn er vaak geavanceerde vision systemen en ook speciale tooling nodig om succesvol te kunnen automatiseren. In de lezing van Yaskawa Benelux op vakbeurs Food Technology gaat Eddie Mennen in op de mogelijke oplossingsrichtingen, onderbouwd door enkele voorbeelden.

Lezing Rabobank: Voedseltrends

Marcel Lambregts is sectormanager Food bij Rabobank. Hij brengt de keten van boer tot bord in beeld en schetst de voedseltrends. In zijn lezing vertelt hij bijvoorbeeld welke trends het verschil gaan maken in de Nederlandse foodmarkt. Tevens wordt er een beeld gevormd over hoe de bestaande (eco)systemen moeten veranderen om toekomstbestendig te kunnen zijn.

Food Technology richt zich op professionals in de voedingsmiddelenindustrie: levensmiddeltechnologen, procestechnologen, machinebouwer, voedselveiligheidsspecialisten, kwaliteitsmanagers of inkopers. Weten wat er speelt? Kom op 12 en 13 april naar Food Technology in de Brabanthallen in Den Bosch. 

Aanmelden voor Food Technology

Altijd op de hoogte blijven?