Folder blijft onverminderd populair

Keurslagerij Koekenberg in Hengelo (Ov.). Barbecuefolder.

95 procent van alle Nederlanders leest wel eens een reclamefolder. Daarmee bereikt de onverminderd populaire folder 12,7 miljoen Nederlanders. De papieren huis-aan-huis verspreide folders bereiken 11,1 miljoen mensen, de digitale folders 3,5 miljoen mensen.

Onder digitale folderlezers zitten opvallend meer boodschappers (verantwoordelijk voor grootste deel huishoudelijke taken) en hoger opgeleiden dan onder lezers van de papieren variant. Na het lezen van een folder, digitaal of op papier, zegt 60 procent van de lezers bereid te zijn tot het doen van aankopen. 46 procent koopt regelmatig een product uit een folder. De huis-aan-huis folder is daarmee een succesvol (communicatie)middel dat aanzet tot actie. Dit blijkt uit de NOM Folder Monitor 2016, uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK, in opdracht van DDMA Businessgroep Verspreidingen, onder auspiciën van het Nationaal Onderzoek Multimedia (NOM).

Stephan van den Eijnden, Voorzitter DDMA Businessgroep Verspreidingen, signaleert een opvallend hoog aantal folderlezers in de grote steden: ‘10,8 miljoen Nederlanders hebben geen drukwerk-sticker op hun brievenbus. In de grote steden is het stickerpercentage hoger dan in andere delen van het land, toch is het bereik van de folders hier in lijn met de rest van Nederland. Dit komt omdat in de stedelijke gebieden meer bewoners gebruik maken van folder-apps. Apps die over het algemeen ook meer gebruikt worden door een jongere doelgroep daar waar de oudere doelgroep nog steeds graag gebruik maakt van de traditionele papieren folder.’

Aanbiedingen en inspiratie

De cijfers van de NOM Folder Monitor 2016, een onderzoek dat dit jaar voor de derde keer werd uitgevoerd, dragen de goedkeuring van de NOM. Directeur Irena Petric van de NOM: ‘Omdat dit onderzoek voor de derde keer is gedaan kunnen we de ontwikkelingen in het gebruik van folders volgen. Interessant is ook om te kijken naar de verschillen in het gebruik van papieren en digitale folders door Nederlanders. De resultaten, die ook beschikbaar zijn in de vorm van mediaplanningsbestanden, bieden adverteerders, verspreiders van folders en mediabureaus tal van relevante informatie.’

Actie

De onderzoeksresultaten laten zien dat Nederlanders ook in 2016 vast houden aan de papieren folder die door 83 procent van de Nederlanders wordt gelezen. Het netto bereik van de digitale folder is 26 procent. Er wordt gemiddeld meer tijd besteed aan het lezen van papieren folders (17 minuten) dan digitale folders (12 minuten). Nederlanders geven aan dat aanbiedingen de belangrijkste reden zijn om een folder te bekijken. Een groot deel leest folders ook ter ontspanning (44 procent) of om zich te laten verrassen of te inspireren (30 procent). Folders zetten aan tot actie, 60 procent van de lezers overweegt bepaalde aankopen na het lezen van een folder en 46 procent zegt regelmatig zaken uit de folders te kopen. Verder ontvangen Nederlanders een papieren folder bij voorkeur in het weekend of op maandag. Meer dan de helft van de Nederlanders (53 procent) zou het verdwijnen van papieren folders een groot gemis vinden.

Lees ook
Hoe zorg je ervoor dat nieuwe klanten ook ná corona blijven terugkomen?

Hoe zorg je ervoor dat nieuwe klanten ook ná corona blijven terugkomen?

Veel slagers doen goede zaken tijdens de coronacrisis, dankzij de komst van nieuwe klanten. Hoe zorg je ervoor dat die klanten ook na corona terugkomen? Ga met hen in gesprek, zegt Jessica Hoevenaars van Slagerij Dennis van de Ven in Schijndel. Hoevenaars weet waar ze over praat: vorig jaar werd zij benoemd tot branche erkende meesterverkoper.

Blijven gaan

Blijven gaan

"Mensen zijn thuis uitgebreider gaan koken omdat ze niet uit eten kunnen”, vertelt Jessica Hoevenaars van Slagerij Dennis van de Ven (Schijndel) in het openingsinterview van deze editie. Ik herken mezelf.

KNS lanceert zomercampagne ‘Dankzij de slager…’

KNS lanceert zomercampagne ‘Dankzij de slager…’

Veel slagers zagen het afgelopen jaar meer klanten in de winkel. KNS wil deze waardering voor de ambachtelijke slager behouden en lanceert daarom de online zomercampagne 'Dankzij de slager...'