FNV tekent cao Pluimvee niet

13 augustus 2012 Caroline van der Plas

HOUTEN – Vakbond FNV tekent de cao voor de pluimveeverwerkende industrie dit jaar niet. De bond vindt de cao te mager.

HOUTEN –  Vakbond FNV tekent de cao voor de pluimveeverwerkende industrie dit jaar niet. De bond vindt de cao te mager.


De FNV gaat de Algemeen Verbindend Verklaring van de afgesloten cao aanvechten, zegt voorzitter Jan Odink van de werkgeversorganisatie Nepluvi in het Agrarisch Dagblad.

Als de FNV de cao niet ondertekent, is deze bond niet gehouden aan de zogenoemde vredesplicht vastgelegd in de cao. De FNV zou in theorie op elk gewenst moment in actie kunnen komen.


Ook heeft de FNV geweigerd het arbo-convenant, een project waaraan de bond steeds heeft meegewerkt, te ondertekenen. Wel blijft de FNV volgens de partijen deelnemen aan het georganiseerd overleg.


CNV

De Nepluvi kwam eind juni tot een onderhandelingsresultaat waarmee het CNV, weliswaar morrend, akkoord ging. Het akkoord bevat een structurele loonsverhoging van in totaal 1,5 procent en een eenmalige uitering van 0,5 procent. De nieuwe cao geldt voor de periode 1 mei 2009 tot 30 april 2010.


Onderhandelingsresultaat

De FNV verwierp afgelopen zomer het onderhandelingsresultaat en ging actie voeren in een aantal pluimveevleesverwerkende bedrijven. Er werden acties gevoerd bij de Flandrex-slachterij in Asten, Pingo in Mierlo, Pingo in Goor, Vleesch du Bois in Veldhoven en Cargill in Denekamp. De bond slaagde er echter niet in de bedrijven met deze acties in de problemen te brengen. Pogingen om de acties uit te breiden mislukten.


De acties werden vanaf 9 juli formeel opgeschort. De Nepluvi deed het voorstel de looptijd van de cao te verlengen met een jaar en bood een extra loonsverhoging van 1 procent bij aanvang van het tweede jaar.


De werkgeversorganisatie weigerde pertinent het onderhandelingsresultaat dat er lag met het CNV open te breken, met het argument dat dat onfatsoenlijk zou zijn richting het CNV.


De FNV eist onder meer een structurele loonsverhoging van 3,5 procent met de kanttekening dat die eis gematigd zou kunnen worden als er goede afspraken worden gemaakt over de werkgelegenheid.

Lees ook:

Acties in pluimveesector opgeschort (8 juli 2009)

Eigen CAO Plukon op de helling (5 mei 2009)

Plukon geeft kansarme jongeren baan (9 februari 2009)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over de cao pluimvee


Altijd op de hoogte blijven?