FNV bekritiseert ontslagen Offerman Borculo

Het vleeswarenbedrijf Offerman/Terbeke in Borculo heeft in twee weken tijd negen mensen op straat gezet. Dit gebeurde volgens de FNV zonder enige aankondiging en afspraken, zo meldt Tubantia. De FNV beraadt zich nu op juridische stappen tegen de vleeswarenproducent.

De FNV vermoedt dat Offerman in Borculo een 'dealtje met de OR' heeft gesloten waardoor de negen medewerkers duizenden euro's aan vergoeding mislopen.

De negen werknemers  dachten vorige week maandag een functioneringsgesprek te krijgen, maar in dit gesprek werden de werknemers volgens het FNV met hun ontslag geconfronteerd, meldt Tubantia.  ‘Daar kregen ze een vaststellingsovereenkomst onder hun neus geschoven, die de directie met de OR is overeengekomen. Een donderslag bij heldere hemel dus. Ze werden gesommeerd binnen een week en een dag te tekenen voor het ontslag-aanbod. Offerman dreigde ze met een boeteclausule als ze niet zouden tekenen. Daarmee zou het aanbod nog slechter worden. Met het mes op je keel dus tekenen bij het kruisje’, aldus Liza van Nuysenburg, FNV-bestuurder Voedingsindustrie.

Aalsmeer beter geregeld

Het bedrijf heeft meerdere vestigingen in Nederland. Ook in de vestiging in Aalsmeer zijn er mensen ontslagen, maar hier is door Offerman met de bonden wel een sociaal plan afgesproken. ‘Daar waar in Aalsmeer nog een goed sociaal plan is afgesloten, moeten de medewerkers in Borculo het met een veel lagere vergoeding doen’, aldus van Nuysenburg.

Overigens legde de vakbonden FNV en CNV eind 2019 ook een ultimatum bij Offerman neer, vanwege ontevredenheid over het sociaal plan voor de werknemers in Aalsmeer, welke fabriek moest sluiten. Dat is destijds goed opgelost.

Pensioenrechten

De vleeswarenproducent wil behalve een fatsoenlijke regeling voor de ontslagen medewerkers in de vestiging in Borculo ook niet meewerken aan het veilig stellen van de voorwaardelijke pensioenrechten, zegt de FNV. De ontslagen werknemers zouden hierdoor hun voorwaardelijke pensioenrechten volledig kwijtraken.

Van Nuysenburg: ‘Na ruim 25 jaar werken voor Offerman is dit je beloning? Binnen 2 weken thuis zitten met een slechtere overeenkomst dan je collega’s van een andere vestiging? Ik heb het nog niet eerder gezien, dat een werkgever medewerkers met een lange staat van dienst zo bij het vuilnis zet.’

Juridische stappen en collectiviteit

Offerman zou buiten de bonden om handelen, zonder goede afspraken te maken over het beperken van de sociale gevolgen voor de medewerkers. FNV beraadt zich op juridische stappen en bekijkt welke collectieve actie mogelijk is.

 
 

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Minister Adriaansens bij De Ondernemer Kiest Live: ‘Er blijft altijd ondernemersrisico’

Minister Adriaansens bij De Ondernemer Kiest Live: ‘Er blijft altijd ondernemersrisico’

Naar aanleiding van de verkiezingen was Micky Adriaansens, Minister van Economische Zaken en Klimaat, te gast bij De Ondernemer Kiest Live. Ze sprak hier onder meer over de TEK-regeling, die in het leven is geroepen om ondernemers een compensatie te geven bij hoge energiekosten.

Eenzijdige wijziging arbeidsvoorwaarden

Eenzijdige wijziging arbeidsvoorwaarden

Een recente uitspraak van de Hoge Raad biedt werkgevers meer ruimte voor een eenzijdige collectieve wijziging van de arbeidsvoorwaarden.

Het moderne ambacht van Nico Sluis Vleeswaren

Het moderne ambacht van Nico Sluis Vleeswaren

Voor Nico Sluis Vleeswaren zijn kwalitatieve, ambachtelijke vleeswaren al decennialang heel normaal. Wat het bedrijf in Maarssen dezer dagen echt uniek maakt, is het vermogen om groot- én kleinschalig te produceren. “Wij kunnen nog echt iets bijzonders maken.”