Flanders’ Food zoekt nieuwe partners voor onderzoek kweekvlees

8 mei 2023 Unsplash

 

Flanders’ FOOD, het innovatieplatform voor de Vlaamse agrovoedingsindustrie, zoekt nieuwe partners om het onderzoek naar kweekvlees verder door te zetten. De organisatie wil in Vlaanderen een innovatief cluster van bedrijven opzetten om uiteindelijk kweekvlees rendabel en op industriële schaal te produceren.

Voorheen was het Israëlische bedrijf Steakholder Foods de partner van Flanders’ Food in het onderzoek. Maar vorige maand besliste het bedrijf dat het stopt de activiteiten van het Belgische filiaal Peace of Meat. Deze Antwerpse kweekvlees start-up legde zich sinds 2019 toe op de productie van lever- en vetcellen in bioreactoren en was ook betrokken in het Flanders’ FOOD project Foieture.

Gekweekte paté de foie gras

In het samenwerkingsproject Foieture onderzoeken Peace of Meat, Biobase Europe Pilot Plant en KU Leuven samen met de Vlaamse voedingsbedrijven Nauta en Solina de mogelijkheid om de allereerste diervrije paté de foie gras te produceren op basis van gekweekte eendenlevercellen. Hiervoor kreeg het consortium de steun van VLAIO voor een bedrag van 3.566.833 euro. Wegens de stopzetting van het kweekvleesbedrijf vordert VLAIO nu de subsidie van 702.000 euro van Peace of Meat terug.

Onderzoek

De liquidatie van Peace of Meat betekent zeker niet het einde van Foieture. Na meer dan drie jaar kennis en expertise te hebben opgebouwd zetten de partners alles op alles om het onderzoek verder door te zetten. Zowel de bedrijven als de onderzoeksinstellingen behaalden veelbelovende resultaten en ook aan de kweekvleeszijde is er een cellijn ontwikkeld die kan groeien in een diervrij- en serumvrij medium. Dit is een belangrijke doorbraak om kweekvlees in de toekomst op de kaart te kunnen zetten als een echt alternatief voor dierlijk vlees. Aan de KU Leuven leidt het onderzoek tot een doorbraak in de geneeskunde om behandelingen rond leververvetting te ontwikkelen.

Behoud kennis

Flanders’ FOOD doet er intussen alles aan om de opgebouwde kennis in Vlaanderen te houden en het onderzoek verder te zetten. Zo heeft de organisatie gerechtelijke stappen gezet om de cellijnen en de protocollen om deze op te groeien op te eisen. Flanders’ FOOD doet een oproep aan alle bedrijven die geïnteresseerd zijn in het onderzoek naar kweekvlees en hun schouders willen zetten onder de doorstart van het project Foieture.

Altijd op de hoogte blijven?