De organisatie van de strijd om de titel Lekkerste Bal Gehakt 2015 heeft de namen van de tien finalisten bekendgemaakt. Daarnaast zijn de tien ambachtelijke slagers aangewezen die in de finale strijden om de titel Lekkerste Gehaktvariant 2015.
Op 3 september vond de keuring plaats van de Lekkerste Bal Gehakt en de Lekkerste Gehaktvariant bij de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie (KNS). Het aantal inzendingen was met 79 gehaktballen en 25 gehaktvarianten hoog.
Bite
De jury, culinair journalist Felix Wilbrink, SVO-docent Ruud van Gils, en winnaar van vorig jaar slager Marco van Strien, heeft met zorg en aandacht elke gehaktbal en variant gekeurd. Wat de jury verwacht van een lekkere bal gehakt? 'Een lekkere bal heeft bite, een lekkere vleessmaak en is een beetje rul. Dat zoeken we in de Lekkerste Bal Gehakt.'
Willy Beerens uit Liempde (die al eerder hoog scoorde met de bal) is samen met nieuwkomer Dennis van de Ven uit Schijndel de voorlopige koploper in de Lekkerste Bal Gehakt.
Variaties
Dit jaar werden er 25 creatieve producten ingezonden voor de Lekkerste Gehakt Variant. Opvallende inzendingen zijn de Slagers Sushi, Meatbowls en de Stafkes Gehaktstol. Voorlopig aan kop staat de Slagers Sushi van Keurslagerij Ron de Kwant.
De finaleproducten worden opnieuw gekeurd bij de finalekeuring op dinsdag 15 september. De ervaring leert dat er nog genoeg kan veranderen. Voorafgaand aan de finalekeuring vindt een mysterieshopping plaats om te zien of het consumentenproduct overeenkomt met de wedstrijdinzending.
Finalisten
De tien slagers die zich hebben geplaatst voor de finale van de Lekkerste Bal Gehakt 2015 zijn:
- Slagerij Willy Beerens (Liempde)
- Slagerij Dennis van de Ven (Schijndel)
- Gildeslager F.L. van Laar (Bergambacht)
- Keurslager Kees van Hest vof (Goirle)
- Beerens Slagerij & Traiteur (Best)
- Keurslager Kluijtmans (St. Oedenrode)
- Keurslagerij Koen van Vugt (Drunen)
- Keurslager Rien Baas (Leerdam)
- Slagerij Bood (Heemstede)
- Keurslagerij Ron de Kwant (Hank)
Voor de finale om de titel Lekkerste Gehaktvariant 2015 hebben zich geplaatst:
- Keurslagerij Ron de Kwant (Hank)
- Keurslagerij van Caulil (Etten-Leur)
- Vleeschhouwerij C. van den Berg (Zetten)
- Slagerij Buth (Ooltgensplaat)
- Slagerij Beerens (Eindhoven)
Uitreiking
Alle finalisten ontvangen op woensdag (gehaktdag) 23 september hun prijs uit handen van juryvoorzitter en culinair journalist Felix Wilbrink op de vakbeurs Slavakto in de Jaarbeurs in Utrecht.
Vakwedstrijden
De Lekkerste Bal Gehakt en de Lekkerste Gehaktvariant is één van de vakwedstrijden die de KNS organiseert. Daarnaast organiseert de KNS ook de Grote Grillworsttest en de Spare Ribs Trophy.
Voor meer informatie: Knsnet.nl/lekkerstebalgehakt.