Finalisten ‘Het Beste Idee van Varkensland’ bekend

Het Beste Idee van Varkensland

De finalisten voor ‘Het Beste Idee van Varkensland’ zijn bekend. Uit de negentien inzendingen koos de selectiecommissie vijf finalisten. Zij nemen het tegen elkaar op tijdens de finale op 9 december 2021.

“De wereld om ons heen verandert in rap tempo”, zegt melkveehouder Erik Valk, die is opgegroeid in de varkenshouderij en voorzitter van de adviescommissie die de inzendingen mocht beoordelen. “We moeten vooruit durven kijken. Want welk type bedrijf wordt over zeg 10 tot 15 jaar nog gedoogd. Het thema van Het Beste Idee 2021 sluit daar dit jaar naadloos op aan. Ik ben positief verrast dat zoveel inzenders de moeite hebben genomen om een idee in te dienen. Opvallend is dat dit jaar veel praktische ideeën zijn ingestuurd door de varkenshouders zelf. Mooi om te zien zoveel kennis er onder boeren is en dat ze van elkaar willen leren.”

Finalisten

Na uitgebreid beraad besloot de jury dat de volgende vijf finalisten nog kans maken om ‘Het Beste Idee van Varkensland’ te winnen. Allereerst Ralf Theelen. Hij kwam met een idee om een mechanische brandklep in ventilatiesystemen te ontwikkelen, zodat het ventilatiekanaal in een varkensstal mechanisch sluit bij 60 graden waardoor brand in het afzuigkanaal wordt voorkomen.

De volgende twee finalisten zijn het duo Kirsten van Hees en Joost Thijssen. Hun idee is om met een test inzicht in darmgezondheid te krijgen. Door naar het microbioom in darmen te kijken, kun je de gezondheid en welzijn van varkens aflezen. Op basis van deze gegevens kunnen vervolgens managementmaatregelen worden genomen. Bijvoorbeeld het inzetten of aanpassen van bepaalde voeding, voeradditieven en medische behandeling voor dieren die dit nodig hebben.

De volgende finalist is het het echtpaar Coen en Marlijn van Gorp met hun idee voor gezonde krulstaarten. Met hun originele voertechniek bieden ze het varken voeding dat rust geeft in de darmen. Dat zorgt niet alleen voor goede opname van fosfaten, mineralen en aminozuren waardoor niet of nauwelijks ammoniak en geur wordt uitgestoten, maar ook voor minder bijtgedrag.

Marrit van Engen gaat ook door naar de finale met haar idee voor stalklimaat trimmen (aanpassen). Haar idee is geïnspireerd op een zeilboot: telltales (sliertjes) aan het zeil visualiseren de luchtstroming. Wanneer je sliertjes ophangt in de varkensstal, kun je altijd en snel zien of de ventilatie goed is afgesteld en of er veranderingen zijn in de luchtsnelheid in de stal.

En tot slot Eelco van de Hoef voor zijn idee van de Happy Feeder en Agrumix Wroetstimulans. Dit is een samenwerkingsverband tussen Fokbedrijf Hendriks, Smits Agro en AgruniekRijnvallei om volautomatisch verrijkingsmateriaal aan varkens te verstrekken. Wanneer de varkens met de ketting gaan spelen valt er een smakelijke structuurmix als beloning uit. Varkens worden gestimuleerd door middel van wroeten, ruiken, bijten en kauwen het verrijkingsmateriaal te onderzoeken.

Het Beste Idee van Varkensland

Tijdens de finale op 9 december pitchen vijf finalisten en de winnaars van de Studenten Wildcard hun kansrijke ideeën voor de varkenshouderij, om mee te dingen naar de titel ‘Het Beste Idee van Varkensland 2021’. Het Beste Idee wordt dit jaar voor de zesde keer georganiseerd.

Dossiers
Lees ook
Boek: Het varken

Boek: Het varken

In Het varken verkent Hatteland Endresen de vele facetten van dit bijzondere dier. Springend van de biologie naar de archeologie en van de filosofie naar medische wetenschappen laat hij zien waarom varkens méér zijn dan een stuk vlees: waarom het het waard is ze eens in de ogen te kijken.

‘Koken voor blije varkens’ is het Beste Idee van Varkensland

‘Koken voor blije varkens’ is het Beste Idee van Varkensland

Het echtpaar Coen en Marlijn van Gorp wonnen met hun voerconcept ‘koken voor blije varkens’ de zesde editie van de innovatiewedstrijd ‘Het Beste Idee van Varkensland’. Dat maakte Karien Koenders, voorzitter van de vakjury, bekend tijdens de online finale op 9 december.

Finale Het Beste Idee Van Varkensland

Finale Het Beste Idee Van Varkensland

Op 9 december om 20.00 uur pitchen de finalisten van Het Beste Idee Van Varkensland hun idee voor een deskundige vakjury en een online publiek van ondernemers, experts en overige geïnteresseerden.