Finalisten Grote Grillworsttest 2025

VAKWEDSTRIJD | Elk jaar gaat brancheorganisatie Koninklijke Nederlandse Slagers op zoek naar de beste grillworst van Nederland. Met de keuring komt de winnaar een stapje dichterbij. Welke slagers zitten er in de finale?
Grillworst is een van de meest populaire producten in de slagerij. Niet voor niets organiseert KNS ieder jaar de Grote Grillworsttest. Op 5 februari keurde een vakjury alle inzendingen en maakte de finalisten bekend. Vanwege de toevoeging van de categorie kipgrillworst zijn dat er dit jaar meer dan ooit.
Grote Grillworsttest
Voor het eerst konden deelnemers van de Grote Grillworsttest hun grillworst in twee categorieën laten beoordelen. De traditionele ‘grillworst naturel’ van varkensvlees en de nieuwe categorie ‘kipgrillworst naturel’. Met deze toevoeging speelt de organisatie niet alleen in op de toenemende populariteit van kipproducten, maar ook op de recente fusie met de Poeliersbond.
Dit alles betekende dat er niet eerder zoveel deelnemers waren. “Fantastisch dat deze wedstrijd zo goed is opgepakt door de branche”, zegt Jan Snijders, coördinator bij het Expertisecentrum voor Slagersambacht, die de keuring begeleidde. “De opkomst was enorm! De deelnemers hebben hun best gedaan om een zo goed mogelijk product af te leveren en daarmee hebben ze het de keurmeesters moeilijk weten te maken. Er zijn verrassend mooie en lekkere producten ingeleverd.”
Vakjury
Voor deze editie bestaat de jury uit: gecertificeerd productkeurmeester Sjouke Bouma, branche erkende meesterslager Arno de Best, branche erkende meesterverkoper Gerda Meijer, Patrick Meijer van Slagerij H.H. Duijn uit Santpoort-Noord (winnaar 2024) en slager/poelier Herman van Haarlem. Daarnaast ondersteunde aspirant keurmeester en SVO-studente Joy ter Heijden de jury.
De vakjury beoordeelde alle grillworsten zowel koud en warm. Hierbij spelen verschillende componenten een rol. Zo let de jury onder andere op het aangezicht en snijvlak, de samenstelling, bewerking, consistentie, en geur en smaak.
Finalisten Grote Grillworsttest
De extra categorie betekent ook meer finalisten. Net zoals de afgelopen jaren, kent de ‘grillworst naturel’ een top tien. Voor de nieuwe categorie kipgrillworst is er een top vijf samengesteld. KNS deelt de namen van vijftien finalisten, waarbij zowel bekende namen als nieuwkomers zitten. Pas tijdens de prijsuitreiking maakt de organisatie bekend in welke categorie de finalisten uitblinken.
- Keurslager Schreiber uit Leeuwarden
- Slagerij & Catering Anton Smit uit Dronten
- Keurslager Spijkerman uit Akkrum
- Slagerij Boeve uit Uddel
- Slagerij Buurman uit Gendt
- Slagerij Havinga uit Bedem
- Keurslager Jacobs uit Vught
- Slagerij Hegeman uit Aarle-Rixtel
- Slagerij Klaas Hiemstra uit Koudum
- Slagerij van Tilburg uit Sliedrecht
- Keurslager Rien en Irma Baas uit Leerdam
- Slagerij Wip uit Hallum
- Keurslager Arisse Vleesch uit Beesd
- Uw Slager John Blakenburg
- Knobbout Slagerijen uit Buren
Prijsuitreiking
De prijsuitreiking vindt op 17 maart plaats bij Buitenplaats Kameryck in Kamerik. In het bijzijn van alle finalisten maakt de organisatie de winnaars van de beide categorieën bekend. De winnaar van de Grote Grillworsttest kan rekenen op veel media-aandacht en een omzetboost. “Ik had wel iets verwacht, maar dat het zo’n impact zou hebben had ik niet gedacht. Onze omzet van grillworst is gewoon verdubbeld in een week tijd”, vertelde winnaar Eric Duijn vorig jaar aan Vleesmagazine.
KNS-vakwedstrijden
Jaarlijks organiseert Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS), de branchevereniging voor de ambachtelijke slager en poelier, drie vakwedstrijd. Naast de Grote Grillworsttest zijn dit de Spareribs Trophy en de Lekkerste Bal Gehakt.