Finalist Verstegen grijpt net naast Familiebedrijven Award

16 april 2018 Vleesmagazine

Verstegen Spices & Sauces mag zich één van de meest excellerende familiebedrijven van Nederland noemen. In de spannende finale van de Familiebedrijven Award 2018 won de kruiden- en specerijenspecialist net niet, maar drong Verstegen wel door tot de laatste vijf finalisten.

De Familiebedrijven Award is een initiatief van Stichting Familie Onderneming en reikt jaarlijks de prijs uit aan één van de maar liefst 290.000 familiebedrijven die Nederland telt. De prijs wordt uitgereikt aan het meest excellerende familiebedrijf van Nederland. En dit jaar haalde het Rotterdamse Verstegen het tot de finale. 'Een mooie prestatie', stelt het familiebedrijf trots.

Vierde generatie

Verstegen is een familiebedrijf dat is opgericht in 1886. Inmiddels staat al de vierde generatie aan het roer. Verstegen levert een breed assortiment van kruiden, sauzen en specerijen en is actief binnen alle segmenten van de foodbranche: industrie, foodservice, versdistributie, retail en consument. Binnen deze segmenten is het bedrijf altijd al een belangrijke speler geweest. Verstegen reist de hele wereld over op zoek naar de beste kruiden en specerijen. De beste kwaliteit begint bij de oorsprong.

Finaleplaats

Verstegen dankt de finaleplaats aan de koers die het bedrijf al jaren vaart. Zo focust het bedrijf op kwaliteit van de kruiden en specerijen. Door bijvoorbeeld de hele keten, van oorsprong tot productie in eigen fabriek, zelf in de hand te hebben. Ook heeft Verstegen het maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) hoog in het vaandel staan. Zo wordt er flink geïnvesteerd in biodiversiteit en eerlijke handel. 'De finaleplaats van ‘Familiebedrijf van het jaar 2018’ is echt een bekroning op al het werk dat iedereen bij Verstegen de laatste jaren heeft verzet', aldus Michel Driessen, eigenaar en algemeen directeur van Verstegen. 'Zonder onze medewerkers én klanten hadden we dit niet kunnen bereiken.'

Dutch Flower Group

De Familiebedrijven Award ging uiteindelijk naar de Dutch Flower Group (families Van Zijverden en Van Duijn). De Andere finalisten waren Afas Software (families Mars en Van der Veldt), Klokholding (familie Van de Klok) en Joh. Mourik & Co. Holding (familie Mourik).

Selectieproces

Elk jaar looft de Stichting Familie Onderneming de Familiebedrijven Award uit aan een excellerend Nederlands familiebedrijf. De stichting wordt ondersteund door ABN Amro en KPMG. Bij het selectieproces is er onder andere getoetst op:

  • Familie en cultuur
  • Continuïteit
  • Groei
  • Maatschappelijke betrokkenheid
  • Innovatie

Criteria

Een bedrijf is een familiebedrijf als het aan minstens twee van de drie criteria voldoet:

  • Meer dan 50 procent van de eigendom is in handen van één familie.
  • Één familie heeft beslissende invloed op de bedrijfsstrategie of op opvolgingsbeslissingen.
  • Een meerderheid of ten minste twee leden van de ondernemingsleiding zijn afkomstig uit één familie.

Bedrijvenbezoek

De juryleden gaan gezamenlijk op bedrijvenbezoek om de familiebedrijven beter te leren kennen en om zo de winnaar te kunnen bepalen.

Altijd op de hoogte blijven?