Finale Food Waste Challenge op de Horecava

voedselverspilling-560x374

De finale van de Food Waste Challenge vindt op maandag 13 januari plaats op de Horecava. De Food Waste Challenge is de eerste grootschalige campagne in de horecasector om voedselverspilling drastisch te verminderen. Tijdens de finale worden de resultaten van de challenge bekendgemaakt, uitgedrukt in de bespaarde euro’s, gerealiseerde CO2-reductie en het aantal bespaarde kilo’s op jaarbasis.

Het nationale besparingspotentieel voor alle (hotel)restaurants in Nederland wordt onthuld door Wiebe Draijer, voorzitter van de groepsdirectie van de Rabobank in aanwezigheid van Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

De minister lanceert aansluitend een nieuw initiatief dat de consument, de horecabezoekers, meer betrekt bij tegengaan van voedselverspilling in de horeca. Daarnaast worden diverse tips en tops gedeeld door horecaondernemers, waaronder chef-kok en boegbeeld van de Food Waste Challenge en Estée Strooker van restaurant ’t Amusement in Arnhem.

Finale

De Food Waste Challenge is een initiatief van stichting Samen tegen Voedselverspilling en Rabobank. 172 horecabedrijven schreven zich hiervoor in. De deelnemers gingen in 6 weken tijd de uitdaging aan om voedselverspilling in hun horecazaken te reduceren. Zo’n 100 horecazaken hebben het gehele traject doorlopen. Van snackbar tot lunchroom en van hotelketen tot sterrenrestaurant, álle soorten horecazaken zijn vertegenwoordigd. De finale wordt gepresenteerd door Sofie van den Enk, tv-presentatrice van de Keuringsdienst van Waarde.

In de horeca verdwijnt 51 miljoen kilo

In de horeca verdwijnt jaarlijks gemiddeld ruim 51 miljoen kilo aan voedsel in de afvalbak. Dat is 14 procent van de totale Nederlandse voedselverspilling. Met de stichting Samen tegen Voedselverspilling daagt de Rabobank daarom horecaondernemers uit om efficiënter om te gaan met inkoop, opslag en bereiding van voedsel.

Restaurant Brasserie 2050 van Rabobank strijkt voor het eerst binnen neer tijdens de Horecava. In het pop-up restaurant besteedt Rabobank aandacht aan voedseltransitievraagstukken en duurzame oplossingen, met de programma’s Food Forward Groot-Amsterdam én de finale van de Food Waste Challenge.

Lees ook
Samen Tegen Voedselverspilling start voucherregeling 2022

Samen Tegen Voedselverspilling start voucherregeling 2022

Ook in 2022 opent Samen Tegen Voedselverspilling een voucherregeling. Hiermee wil de stichting innovaties voor een circulaire voedselketen stimuleren. In 2021 ging het eerste voucher naar Paprikasorteerder en -verpakker Rainbow Kleinpak.

Rabobank: Leiderschap noodzakelijk voor uitdagingen wereldwijde vleesindustrie 2022

Rabobank: Leiderschap noodzakelijk voor uitdagingen wereldwijde vleesindustrie 2022

Onlangs publiceerde de Rabobank de zevende editie van de jaarlijkse Global Animal Protein Outlook, een analyse van de vlees- en zeevruchtenmarkt wereldwijd. Rabobank verwacht dat bedrijven die kunnen inspringen op de kansen die de veranderende markt, de mogelijkheid hebben om te groeien. Duurzaamheid en leiderschap zijn daarbij het uitgangspunt.

Zwanenberg Food Group honderdste stakeholder Samen Tegen Voedselverspilling

Zwanenberg Food Group honderdste stakeholder Samen Tegen Voedselverspilling

Zwanenberg Food Group heeft zich aangesloten als stakeholder bij Samen Tegen Voedselverspilling. Deze stichting zet zich in tegen voedselverspilling. Ook Zwanenberg Food Group draagt zijn steentje bij door onder andere reststromen te verwerken tot soepen en sauzen.