Feestdagen en corona: hoe bereid je je voor?

Vleesassorti 3-2

De feestdagen gaan traditiegetrouw elk jaar gepaard met topdrukte. Goede en tijdige voorbereidingen voor de verkopen tijdens de feestmaand zijn erg belangrijk. Dit jaar nog meer dan voorgaande jaren vanwege alle corona-maatregelen. De KNS legt uit hoe slagers hiermee het beste kunnen omgaan.

Het is volgens de KNS belangrijk om tijdig na te denken over de assortimentskeuze, winkelinrichting, openingstijden, wel of geen bestellingen en de communicatie richting klanten. Op de site van de belangenorganisatie staan diverse tips, ook over de tijdsblokken en afhaalmogelijkheden door consumenten.

[intermezzo:1]

Assortimentskeuze

Kerst vieren wij dit jaar anders dan andere jaren en meer met het eigen huishouden dan met familie en vrienden. Maak lekkere pakketten voor het ontbijt, de borrel, soep of gourmet. Ontzorg de klant! Of een luxe-vlees pakket of een winterbbq-pakket. Wat past bij jouw klantenkring. Denk dan aan 2- en 4-persoonsporties. Of wat dacht je van een ‘kook je eigen kerstdiner’ voor twee huishoudens. Samen zijn en eten maar dan op afstand.

Bestellingen

Meer dan andere jaren werken slagers in 2020 met bestellingen. Op die manier wordt de verwachting gemanaged en kunnen inkoop en planning worden afgestemd op de vraag. Door het ophalen van de bestellingen te spreiden wordt de kans op besmetting zo klein mogelijk gehouden.

Voordeel Nadeel
Winkelbezoek wordt zo kort mogelijk gehouden Geen/ nauwelijks bijverkoop
Spreiding drukte door bijvoorbeeld bloktijden te plannen voor het ophalen Tijdsinvestering is hoger door het klaar maken van bestellingen
Veilig voor medewerkers en klanten Foutkans is hoger (missend product in bestelling bijvoorbeeld)
Vergroot gevoel van veiligheid bij klanten en medewerkers
 
Lees ook
Een goede hap en een vol glas

Een goede hap en een vol glas

Met de feestdagen voor de deur valt er altijd wel wat te vieren. Zelfs als het coronaspook nog dagelijks door de regenachtige en met bladeren bedekte straten waart. Straten die opgefleurd worden met lichtgevende versiersels en fraai aangeklede winkels. Het is de tijd dat de slager al zijn personeel dubbel inroostert, zonder dat ze klagen en morren.

‘Het hardst gaan de Hollandse maaltijden’

‘Het hardst gaan de Hollandse maaltijden’

De feestdagen nodigen altijd al uit tot creativiteit in de keuken. Nu we na anderhalf jaar coronacrisis eindelijk weer familie en vrienden kunnen uitnodigen is de vraag naar bijzondere producten groter dan ooit tevoren.

‘Het poeliersambacht mag niet verloren gaan’

‘Het poeliersambacht mag niet verloren gaan’

De feestdagen nodigen altijd al uit tot creativiteit in de keuken. Nu we na anderhalf jaar coronacrisis eindelijk weer familie en vrienden kunnen uitnodigen is de vraag naar bijzondere producten groter dan ooit tevoren.