Febev zet zich in voor nieuw inningsmechanisme varkenshouderij België

attachment-001_rb-image-1652224

Febev wil zijn leden bewegen om deel te nemen aan het inningsmechanisme ter ondersteuning van de varkenshouders. Hierin wordt een solidariteitstoeslag aan B2C-kanalen in België (retail, slagers en horeca) aangerekend.

Eind vorig jaar werd onder het voorzitterschap van de heer Willy Borsus, minister van Landbouw, en de heer Kris Peeters, minister van Economie, met alle representatieve organisaties die lid zijn van het ketenoverleg, waaronder ook FEBEV, een ketenakkoord ondertekend. Het nieuwe inningsschema is onderdeel van het ketenakkoord.

Op 23 mei 2016 wordt het startschot gegeven voor de uitvoering van dit akkoord. De geïnde bedragen zullen vervolgens door de Belgische leveranciers van vers vlees worden doorgestort in een fonds. Van hieruit zal de overheid de noodlijdende landbouwsector, met name de varkenshouders, ondersteunen.

Vanaf die datum wordt ook de toeslag (afhankelijk van het producttype) doorgerekend door Febev-leden.

Febev

Febev is de Federatie van het Belgisch Vlees en telt een 140-tal leden, slachthuizen en uitsnijderijen, uit de drie gewesten. De leden van Febev vertegenwoordigen meer dan 90 procent van de Belgische omzet in de vleesindustrie.

Lees ook
Zesde editie 'Het Beste Idee van Varkensland'

Zesde editie 'Het Beste Idee van Varkensland'

De innovatiewedstrijd ‘Het Beste Idee van Varkensland’ gaat weer beginnen. Varkenshouders worden uitgedaagd om innovatieve, gekke, radicale en onverwachte ideeën voor de varkenshouderij te bedenken, uit te werken en te implementeren. Deze zesde editie heeft twee nieuwe partners, de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en mengvoederproducent...

Belgische vleessector in beeld

Belgische vleessector in beeld

Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) brengt samen met persfotograaf Jimmy Kets de Belgische vleessector in beeld in een fotoboek. "We willen de kloof tussen de consumenten en het vlees op hun bord verkleinen door hen met beeld en tekst iets bij te brengen over de Belgische vleessector", zegt "Liliane Driesen, woordvoerder VLAM.

Italiaanse topvleeswaren worden gemaakt van industrievarkens

Italiaanse topvleeswaren worden gemaakt van industrievarkens

In Italië lopen nauwelijks nog vrije uitloopvarkens rond, schrijft The Guardian. De krant nam de cijfers van de Italiaanse varkenshouderij onder de loep en constateerde dat tussen 2005 en 2016 het aantal varkensbedrijven met 76% afnam. Maar het aantal varkens bleef constant op zo'n 12 miljoen varkens (ongeveer evenveel als we in Nederland aan varkens...