FEBEV en Waalse overheid leggen afspraken dierenwelzijn vast

logo-febev

De Federatie van het Belgisch Vlees (FEBEV) en de Waalse overheid hebben woensdag 20 december nieuwe afspraken op het gebied van dierenwelzijn vastgelegd in een convenant. Deze is ondertekend door de Waalse minister voor dierenwelzijn Carlo Di Antonio en de Waalse ministers Collin en Jeholet.

In dit convenant, dat alleen geldt voor slachthuizen die gevestigd zijn in Wallonië, zijn op initiatief van FEBEV wederzijdse doelen en verbeterpunten vastgelegd om een duurzame verbetering van het dierenwelzijn na te streven.

De vijf verbeterpunten

  • Het verplicht installeren van camera’s op een aantal kritieke locaties: losplaats, stallen, drijfgang, verdoving en steekplaats.
  • Een opwaardering van de functie van animal welfare officer. Dit wordt een staffunctie die rechtstreeks aan het management rapporteert.
  • Een doorlichting van de volledige slachthuissector door een onafhankelijk controle-instelling.
  • Een verhoging van de frequentie van opleidingen op vlak van dierenwelzijn, zowel voor slachthuispersoneel als voor toezichthouders.
  • Een revisie van de autocontrolegids G-018 in 2018 en meer transparantie tussen de schakels in de keten (kwekers, transporteurs, enz.), met duidelijk vastgelegde na te leven richtlijnen op vlak van dierenwelzijn.

Dierenwelzijn duurzaam verankeren in slachthuizen

Als nationale beroepsvereniging is FEBEV vanzelfsprekend erg tevreden om 2017 te kunnen afsluiten met de ondertekening van dit convenant, dat inhoudelijk overeenstemt met het convenant dat eerder dit jaar in Vlaanderen werd ondertekend. De ondertekening van deze convenanten is immers een nieuwe stap om het welzijn van de dieren uniform en duurzaam te verankeren in alle slachthuizen in België.

Ook convenant over hygiëne getekend

Eerder deze week ondertekenden de Belgische organisaties FEBEV en het FAVV een convenant betreffende de hygiëne en de export in de vleessector. Het doel hiervan is het faciliteren van de constructieve dialoog tussen beide partijen. Het convenant tussen de Federatie van het Belgisch Vlees (FEBEV) en het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) legt de basis voor een structureel platform. Hierin kunnen zowel het voedselagentschap als de vleessector samenwerken om gemeenschappelijke strategische pijlers aan te pakken.

Lees ook
Grote Europese meerderheid voor einde kooitijdperk

Grote Europese meerderheid voor einde kooitijdperk

Voor 2027 is het gebruik van kooien in de veehouderij verleden tijd. Althans, daar dringt het Europees Parlement op aan bij de Europese Commissie, als reactie op het Europees burgerinitiatief "Stop de kooien – End the Cage Age”, waarin 1,4 miljoen Europeanen deze oproep onderschreven.

Aldi stapt in 2023 over op Beter leven kip

Aldi stapt in 2023 over op Beter leven kip

Aldi stapt over op kip met het Beter leven keurmerk. Vanaf 2023 hebben alle verse kipproducten in de schappen minimaal één Beter Leven-ster. Dit geldt eind 2021 al voor alle kipvleeswaren. De supermarktketen is de vijfde die deze stap zet. Eerder maakten Albert Heijn, Jumbo, Lidl en Plus al bekend over te stappen op kip met het Beter leven-keurmerk.  Dierenwelzijn...

Foodwatch lanceert campagnepetitie tegen het kooien van landbouwdieren

Foodwatch lanceert campagnepetitie tegen het kooien van landbouwdieren

Consumentenorganisatie en voedselwaakhond foodwatch roept de Europese Commissie op een einde te maken aan het kooien van alle landbouwdieren in Europa en ervoor te zorgen dat het EU-handelsbeleid dit verbod ondersteunt.