FEBEV bouwt mogelijkheid cameragebruik verder uit na 'Tielt'

25 maart 2017 Vleesmagazine Afbeelding: Febev

De Federatie van het Belgisch Vlees (FEBEV) bouwt de mogelijkheid om het gebruik van camera's toe te laten als controlesysteem voor dierenwelzijn in slachthuizen, verder uit. Dat meldt de federatie in een tweede reactie op de misstanden in het slachthuis in het Belgische Tielt, waarin het aangeeft een actieplan uit te werken om de controle binnen de slachthuizen op het gebied van dierenwelzijn en autocontrole verder aan te scherpen.

De FEBEV kondigt in de reactie verder aan 'zelf zijn verantwoordelijkheid op te nemen' en op korte termijn in overleg te treden met de bevoegde overheden en andere instanties. 'Om duidelijke, afgebakende maatregelen uit te werken', treft een delegatie van de federatie deze week vertegenwoordigers van het kabinet van Vlaams minister van dierenwelzijn Ben Weyts, het kabinet van federaal minister van landbouw Willy Borsus en het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen.

'Verdere acties'

'Het is betreurenswaardig dat de handelingen die in Tielt vastgesteld werden, ondanks de bestaande regelgeving konden plaatsvinden', stelt de federatie. 'De FEBEV heeft reeds veel geïnvesteerd in dierenwelzijn, onder meer via lastenboeken, maar verdere acties op het vlak van toezicht en opleiding dringen zich op om de correcte werking van slachthuizen transparant te kunnen verzekeren.'

Tegen het licht houden

De federatie, waarvan de 130 leden meer dan 90 procent van de Belgische omzet in de vleesindustrie vertegenwoordigen, roept in afwachting van de uitkomsten van de overleggen, leden op hun procedures op het gebied van dierenwelzijnsbeleid tegen het licht te houden en aan te scherpen.

Altijd op de hoogte blijven?