FDA rondt tweede consultatie voor kweekvlees Good Meat af

23 maart 2023 Redactie Vleesmagazine
Foto: Unsplash

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft de tweede consultatie van Good Meat afgerond. De Amerikaanse kweekvleesproducent vroeg zelf om deze beoordeling en FDA keek onder andere het productieproces. Dit betekent echter niet dat kweekvlees is goedgekeurd voor de Amerikaanse markt.

Good Meat richt zich op pluimveevlees en produceert kweekvlees op basis van enkele cellen van de kip. Voor de tweede consultatie beoordeelde FDA het productieproces van de kweekvleesproducent en het gekweekte celmateriaal dat door het productieproces is gemaakt, inclusief het opzetten van cellijnen en celbanken, productiecontroles en alle componenten en inputs. “We hebben alle gegevens en informatie die door het bedrijf zijn gedeeld geëvalueerd”, meldt FDA. “We hebben op dit moment geen verdere vragen over de veiligheid.”

Eisen voor goedkeuring kweekvlees

De consultatie betekent niet dat kweekvlees nu is goedgekeurd voor de Amerikaanse markt. “Kweekvlees moet aan dezelfde strenge eisen voldoen als andere voeding”, aldus FDA. Daarnaast heeft Good Meat een inspectievergunning nodig van de voedselveiligheids- en inspectiedienst van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA-FSIS). Ook het voedsel zelf moet een keurmerk van hetzelfde ministerie krijgen voordat het op de markt kan komen.

Amerikaanse markt

“Naarmate dit product dichter bij het betreden van de Amerikaanse markt komt, werken we nauw samen met het ministerie van Landbouw om ervoor te zorgen dat het correct wordt gereguleerd en geëtiketteerd”, aldus FDA. De instantie geeft aan klaar te zijn om ook andere kweekvleesproducenten te beoordelen zodat ook hun producten uiteindelijk veilig en gereguleerd op de Amerikaanse markt kunnen komen. “We adviseren bedrijven om regelmatig en vroeg in de productontwikkelingsfase met ons te overleggen.”

Bron: FDA

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?