Familiebedrijf Weidenaar trots op Beste Meester-Worstmaker van het Jaar

22 januari 2015 Vleesmagazine Afbeelding: Familiebedrijf Weidenaar

Willem Feenstra, worstmaker van Familiebedrijf Weidenaar uit Dokkum, heeft tijdens de jaarvergadering van het Worstmakersgilde de titel Beste Meester-Worstmaker van het Jaar binnengesleept. Met een 9,6 voor Worstmakerij Vaktechniek en een 9,9 voor Ambachtelijke Bereiding is hij gedurende het jaar 2015 houder van de bijbehorende wisseltrofee.

'De worstmaker zelf kon niet aanwezig zijn bij de prijsuitreiking, omdat hij op deze bijzondere dag vader is geworden van een zoon. Twee hoogtepunten op één dag dus', vertelt Lieuwe Weidenaar, directeur van het familiebedrijf lachend.

Nodige kennis

Willem Feenstra is zijn carrière als worstmaker begonnen bij Weidenaar. Daarna heeft hij in een andere worstmakerij gewerkt en ook daar heeft hij de nodige kennis opgedaan. Sinds november 2011 is Willem Feenstra weer bij Weidenaar in dienst en daar vervult hij inmiddels de functie chef-worstmaker. 'Ik ben trots dat Willem deze titel heeft gehaald. Het voelt een beetje alsof een pupil van ons uitgegroeid is tot meester, wat nu dus ook echt zo is', aldus Lieuwe Weidenaar.

Nog hoger peil

De opleiding 'Meester Worstmaker' is een initiatief van Het Worstmakersgilde. Het Worstmakersgilde is een landelijke stichting van ambachtelijke slagers met als doel worst en vleeswaren maken van topkwaliteit. Door de opleiding 'Meester Worstmaker' krijgt worstmaker Willem Feenstra nog meer inzichten als het gaat om het gebruik van grondstoffen, kruiden en specerijen. De opleiding is bedoeld om de vakkennis op een nog hoger peil te brengen. Elk onderdeel wordt met een theorie- en praktijktoets afgesloten. 'Willem heeft alle toetsen glansrijk doorstaan. Vermeldenswaardig is dat slechts een select gezelschap jaarlijks aan deze opleiding mag deelnemen en er maar één worstmaker de titel Beste Meester-Worstmaker van het Jaar kan ontvangen.'

Altijd op de hoogte blijven?