DEN HAAG – Producenten kunnen nog veel doen om de vetzuursamenstelling van snacks te verbeteren. Dat blijkt uit het onderzoek Vet- en vetzuur-samenstelling van industrieel bereide levensmiddelen van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA)
DEN HAAG – Producenten kunnen nog veel doen om de vetzuursamenstelling van snacks te verbeteren. Dat blijkt uit het onderzoek Vet- en vetzuur-samenstelling van industrieel bereide levensmiddelen van de Voedsel en Warenautoriteit (VWA)
De VWA liet controleurs in het vierde kwartaal van 2005 monsters nemen van 252 producten in de categorie snacks, maar ook brood, koek & gebak, chips & zoutjes, die gewoon in de winkels lagen. Geanalyseerd werd op totaal vet- en vetzuursamenstelling. Over het algemeen is in de afgelopen jaren een belangrijke vooruitgang geboekt.
Snacks voldeden gemiddeld gezien aan de doelstellingen rond transvet, al waren er 2 soorten kroketten en diverse saucijzenbroodjes die erboven lagen. Zo bevatten 5 van de 8 onderzochte merken transvetzuurgehaltes die hoger zijn dan 10 procent op het totale vet. Slechts 1 merk saucijzenbroodjes bevatte minder dan 1 procent transvet. Niet duidelijk is of de hoeveelheid transvetten afkomstig is van vetten die gebruikt zijn bij de bereiding of van overige ingrediënten, zoals vlees.
Aan verzadigd vet bevatten de onderzochte snacks gemiddeld 37,2 procent. Vooral producten als frikandellen, hamburgers en saucijzenbroodjes hebben het gemiddeld gehalte aan verzadigd vet in de groep als geheel sterk negatief beïnvloed. Onduidelijk is of een verlaging in het verzadigd vetzuurgehalte mogelijk is voor deze producten.
De Taskforce Verantwoorde Vetzuursamenstelling heeft het rapport met monitoringgegevens begin dit jaar aangeboden aan de minister van Volksgezondheid.
Lees ook:
Gehakt wordt minder vet (26 januari 2007)
McDonald's zet mes in slecht vet (8 november 2006)
Voedingscentrum start Vetcampagne (16 augustus 2006)
Al uw vleesnieuws kant-en-klaar op uw bord?
Abonneer u dan op onze GRATIS nieuwsbrief!