Extra wasbeurt trucks om varkenspest Roemenië

199130 Slachterij Jos en Roy Havermans in Wagenberg

Na de uitbraak van Afrikaanse Varkenspest moeten Nederlandse vrachtwagens die varkens, runderen, schapen, geiten of herten vervoeren vanuit Roemenië, dubbel worden gereinigd en ontsmet.

De maatregel gold al voor de 'EU-risicolanden' Estland, Griekenland, Italië, Letland, Litouwen, Polen, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dinsdag.

De besmettelijke ziekte heerst in de Baltische staten en Polen. Ook zijn er ziektegevallen gemeld in Tsjechië en Roemenië. De dierziekte is voor mensen ongevaarlijk, maar voor varkens en wilde zwijnen dodelijk.

De vervoersmiddelen moeten worden gereinigd op erkende wasplaatsen.

Lees ook
Prijs varkensvlees staat onder druk

Prijs varkensvlees staat onder druk

Vrijwel alle grondstoffen zijn vandaag de dag schaars, met hoge prijzen tot gevolg. Zo ook vlees. Varkensvlees is echter een uitzondering op de regel. Een groot overaanbod van karbonades en hamlappen zorgt voor een gespannen marktsituatie.

CBS: Minder varkens, aantal runderen blijft gelijk

CBS: Minder varkens, aantal runderen blijft gelijk

Er is een lichte daling van het aantal varkens. Tegelijkertijd blijft het aantal runderen gelijk. Dat blijkt volgens het Centraal bureau voor de Statistiek (CBS) uit de voorlopige cijfers van de Landbouwtelling 2021. Ook zijn er minder schapen en kippen.

Theatermaker Peergroup presenteert Slachtvisite

Theatermaker Peergroup presenteert Slachtvisite

De voorstelling is een combinatie van projecties, filmbeelden en een slager die een varken uitbeent. Met de voorstelling willen de makers het verhaal van de voedselindustrie schetsen.