Europese markt voor procesapparatuur naar 9,2 miljard

kippenproductieWELLINGBOROUGH – Het Britse onderzoeksbureau IMS Research voorspelt dat de Europese markt voor procesapparatuur voor de voedings- en drankenindustrie met zo'n 4% per jaar zal groeien, tot 9,2 miljard euro in 2009.

Deze groei wordt met name gedreven door de regio's in ontwikkeling zoals Rusland en Oost-Europa waar de groei gemiddeld 6% zal bedragen. Het onderzoeksbureau verwacht dat de voedingsindustrie in Oost-Europa door de toetreding tot de EU flink zal groeien.

Tijdens de afgelopen Anuga Foodtec, die eerder dit jaar in Keulen plaatsvond, bleek al dat Rusland voor veel leveranciers één van de groeimarkten was. Voor verpakkingsgigant Tetra Pak was het zelfs de grootste groeimarkt, nog voor China.

De investeringen in het voormalige Oostblok worden voornamelijk gedreven door de opgeschroefde hygiëne-eisen vanuit Brussel. In de grootste nieuwe EU-landen (Polen, Rusland, Hongarije, Tsjechië) is de tendens tot vernieuwing van het machinepark al ingezet. De verwachting is dat de kleinere landen zullen volgen.

Verder zal het gebruik van snellere en verder geautomatiseerde procesapparatuur stijgen. Door technische innovatie zullen producenten hun mechanische apparatuur steeds vaker gaan vervangen door veelzijdiger robot-apparatuur en meer toepassing van PLCs, servos en visie-apparatuur, zo verwacht IMS.

Lees ook
‘We blijven snacks (door)ontwikkelen’

‘We blijven snacks (door)ontwikkelen’

Hoe beter je je apparatuur inzet, hoe meer het oplevert. Dat geldt voor snelheid, precisie, hygiëne en al die andere zaken rond vleesverwerking. Het is een kwestie van communicatie tussen de verschillende technische onderdelen en vooral een kwestie van openstaan voor wensen, kansen en (nieuwe) mogelijkheden. Vandaag het tweede deel met Jan Roy van Frio...

‘We delen kennis met nieuwe markten’

‘We delen kennis met nieuwe markten’

Hoe beter je je apparatuur inzet, hoe meer het oplevert. Dat geldt voor snelheid, precisie, hygiëne en al die andere zaken rond vleesverwerking. Het is een kwestie van communicatie tussen de verschillende technische onderdelen en vooral een kwestie van openstaan voor wensen, kansen en (nieuwe) mogelijkheden. Vandaag het eerste deel met Antoine de Bie...

Gouden handen

Gouden handen

De handen van de slager zijn al zo lang als het ambacht bestaat gegeseld door de kou, vermoeid door het mes en stram en stijf. Slagershanden zijn als een eeuwenoud cliché. Hoewel deze gouden handen in tegenwoordige tijden worden geholpen, en soms zelfs vervangen, door glimmende, roestvrije apparaten.