Europese markt voor procesapparatuur naar 9,2 miljard

13 augustus 2012 redactie

kippenproductieWELLINGBOROUGH – Het Britse onderzoeksbureau IMS Research voorspelt dat de Europese markt voor procesapparatuur voor de voedings- en drankenindustrie met zo'n 4% per jaar zal groeien, tot 9,2 miljard euro in 2009.

Deze groei wordt met name gedreven door de regio's in ontwikkeling zoals Rusland en Oost-Europa waar de groei gemiddeld 6% zal bedragen. Het onderzoeksbureau verwacht dat de voedingsindustrie in Oost-Europa door de toetreding tot de EU flink zal groeien.

Tijdens de afgelopen Anuga Foodtec, die eerder dit jaar in Keulen plaatsvond, bleek al dat Rusland voor veel leveranciers één van de groeimarkten was. Voor verpakkingsgigant Tetra Pak was het zelfs de grootste groeimarkt, nog voor China.

De investeringen in het voormalige Oostblok worden voornamelijk gedreven door de opgeschroefde hygiëne-eisen vanuit Brussel. In de grootste nieuwe EU-landen (Polen, Rusland, Hongarije, Tsjechië) is de tendens tot vernieuwing van het machinepark al ingezet. De verwachting is dat de kleinere landen zullen volgen.

Verder zal het gebruik van snellere en verder geautomatiseerde procesapparatuur stijgen. Door technische innovatie zullen producenten hun mechanische apparatuur steeds vaker gaan vervangen door veelzijdiger robot-apparatuur en meer toepassing van PLCs, servos en visie-apparatuur, zo verwacht IMS.

Altijd op de hoogte blijven?