Europese kipconsumptie raakt in vrije val

13 augustus 2012 redactie

Kipconsumptie raakt in vrije valBRUSSEL – De consumptie van kip in Europa zat al in het zorgenhoekje, maar nu de vogelgriep in de EU is aangetroffen, raakt de kipconsumptie in een vrije val.

In diverse Europese landen doen consumenten massaal kip in de ban. Dit heeft grote gevolgen voor de productie in geheel Europa. Griekenland zag, sinds daar zaterdag de eerste dode vogel werd gevonden, deze week de kipconsumptie nagenoeg helemaal verdwijnen. De kipconsumptie daalde in dat land in enkele dagen tijd met liefst 95 procent.

In Bulgarije, waar ook vogelgriep is geconstateerd, daalde de consumptie van kip in een paar dagen met de helft. Ook is de vogelgriep catastrofaal voor de Bulgaarse productie van foie gras (ganzenlever). Bulgarije is een van de grootste Europese producenten van foie gras. Het land produceert negen procent van het areaal in Europa en levert het meeste aan Frankrijk en Duitsland. Vanwege de gekelderde vraag, ligt nu al 600 ton ganzenlever te wachten op klanten.

Ook in Italië heeft de bevolking kip massaal in de ban gedaan. De Italiaanse kipconsumptie daalde, net als in Bulgarije, in een paar dagen tijd met de helft. De pluimveesector in Italië verwacht een schade van zeker één miljard euro. In Turkije werd in december eveneens heftig gereageerd op de vogelgriep. Zelfs in restaurants was kip niet meer op het menu te vinden. In Frankrijk wordt momenteel vijftien procent minder kip verkocht. Grootste oorzaak daarvan is de flink gedaalde vraag in het Midden-Oosten als gevolg van de vogelgriep.

In Roemenië, waar in oktober vogelgriep werd ontdekt, heeft de regering inmiddels de belastingen op import van pluimveevlees verhoogd. Hiermee wil ze de lokale pluimveevleesverwerkers beschermen.

In Nederland is de pluimveeconsumptie de laatste weken niet expliciet gedaald. 'We zien wel wat lichte wisselingen, maar dat heeft meer te maken met wel of geen acties van de supermarkten', zegt voorzitter Jan Odink van de Nepluvi. Mocht de Nederlandse consument de kip toch links laten liggen, dan ligt er al een plan de campagne klaar om die trend zo snel mogelijk te stoppen. Hoe dat plan eruit ziet, wil Odink nog niet zeggen. 'Maar de meeste mensen in Nederland weten wel dat je van kip eten geen vogelgriep krijgt.'

Klik hier voor het vogelgriepdossier.

Altijd op de hoogte blijven?