Waar vroeger voedsel vooral gerookt werd om het langer houdbaar te maken, gebeurt het tegenwoordig vanwege de smaak. Rookworst is een van deze producten. Sommige voedselproducenten, zoals Unox en Zwanenburg, roken de worst niet echt, maar gebruiken een kunstmatige smaakmaker. Experts van de 27 EU-landen stemden 25 april in met een voorstel om acht kunstmatige smaakstoffen die voedsel een rooksmaak geven, niet meer toe te laten op de markt.
Voedselveiligheid is een belangrijke pijler in Europa. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) controleert regelmatig of producten op basis van de meest recente wetenschappelijke inzichten nog steeds veilig zijn. Onlangs vond de herbeoordeling van acht verschillende rookaroma’s plaats. Hieruit bleek dat zes aroma’s genotoxische stoffen bevatten. Deze kunnen het DNA beschadigen waardoor de kans op kanker wordt vergroot. Bij de overige aroma’s kon EFSA de aanwezigheid van dergelijke stoffen niet uitsluiten. Vanwege het verhoogde risico op kanker heeft de EU besloten om de rookaroma’s te verbieden. Het is onbekend hoe groot het risico is, aangezien leefstijl en andere genetische factoren hierbij ook een rol spelen.
“De producenten waren ruim op tijd op de hoogte van het feit dat deze beslissing eraan zat te komen en in overleg met hen is besloten dat er overgangstermijnen komen”, meldt de EU. Voor rookworst geldt een overgangsperiode van vijf jaar. Deze periode moeten producenten op zoek naar een gezonder alternatief.