Europa steunt kippensector

13 augustus 2012 redactie

Kippensector krijgt steun uit EULUXEMBURG - De landbouwministers van de EU-landen hebben dinsdag ingestemd met het plan om de pluimveesector steun te geven wegens de gekelderde verkoop van kipfilets en andere pluimveeproducten. De Europese Commissie betaalt de helft mee.

Op verzoek van meerdere landen is ook enige steun mogelijk voor maatregelen die landen als Frankrijk en Italië al eerder hebben getroffen. De vraag van sommige landen om een hogere bijdrage uit Brussel dan 50 procent, kreeg geen steun.

Nederland heeft twijfel over de terugwerkende kracht van de steunmaatregelen en de vernietiging van de voorraden. Minister Veerman (Landbouw) denkt voor Nederland aan steun bij bedrijfsbeëindiging, reclame voor kippenvlees en het uit de handel nemen van moederdieren.

Het ministerie van Landbouw overlegt momenteel met de kippensector over een Nederlandse steunaanpak. In Nederland ligt volgens schattingen 50.000 ton overtollig kippenvlees, wat de prijs 5 tot 10 procent zou drukken.
De Europese Commissie gaat de ingediende plannen van geval tot geval beoordelen, voordat ze meebetaalt. De steun voor de kippensector is speciaal in het leven geroepen voor de huidige marktcrisis. Eerdere maatregelen zoals fors verhoogde subsidies voor export van kippenvlees bleken niet te werken.

Lees ook:
Miljoenen kilo's kip op de brandstapel
Kippenberg blijft groot

Altijd op de hoogte blijven?