EU overweegt label dierenwelzijn

13 augustus 2012 redactie

De Nederlandse pluimveesector beklaagt zich vaak over de lagere eisen die aan producten uit derde landen worden gesteld. Foto: Henk RiswickBRUSSEL - De Europese Commissie wil een keurmerk voor dierenwelzijn ontwikkelen. Daarmee kunnen producenten in de EU zich onderscheiden van ondernemingen uit derde landen die minder aandacht besteden aan dierenwelzijn.

Met het label wordt een stap gezet naar een 'level playing field'. De Nederlandse vleesindustrie beklaagt zich al jaren over de hoge kosten die de regels met zich meebrengt. Bedrijven uit derde landen hoeven daar doorgaans niet aan te voldoen en kunnen dus tegen lagere kosten produceren. Voorzitter Jan Odink van de organisatie voor de pluimveeindustrie Nepluvi becijferde onlangs dat dat de vleessector in de EU jaarlijks tien miljard euro kost.

Door het label kunnen consumenten onderscheid maken tussen producten die aan de eisen voldoen en producten waarbij extra zorg is besteed aan dierenwelzijn.

Het label is één van de onderdelen van het actieplan van de Europese Commissie om het welzijn van dieren te bevorderen. Daarin staat ook dat er in 2007 een herziening komt van de regels bij het slachten en ruimen van dieren bij dierziekten.

Het Europese Parlement had om het actieplan gevraagd. Uit een onderzoek van de EU is gebleken dat dierenwelzijn ook bij consumenten leeft. In Nederland bestaat altijd sterk de indruk dat consumenten zeggen dierenwelzijn hoog in het vaandel te hebben, maar dat ze in de winkel toch voor het goedkoopste product kiezen.

Altijd op de hoogte blijven?