EU: kleinere winkel moet aan duurzame koeling

Slagerij Peter Dirkse

Ook kleinere (bio-)winkeliers en winkelorganisaties moeten overstappen naar een klimaatvriendelijke koeling.

Dat is een van de bedoelingen van het EU-project ‘Refrigerants, Naturally! For Life’. Met het project wil de organisatie meer bewustzijn creëren rondom klimaatvriendelijke koeling en natuurlijke koelmiddelen. Overkoepelend doel is het snel en effectief behalen van de EU-klimaatdoelstellingen 2030. Daartoe kan de projectgroep winkeliers ondersteunen.

Koeling tot 50% van energieverbruik

Koeling is goed voor 30 tot 50 procent van het totale energieverbruik van levensmiddelenwinkels. Dat totale verbruik is 50 procent hoger dan dat van andere bedrijfsgebouwen, aldus Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (STEK). Gezamenlijk zorgen levensmiddelenwinkels wereldwijd momenteel voor 1 tot 2 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen.

Winkeliers met biologisch assortiment

Het project richt zich onder meer op kleinere winkeliers die biologische levensmiddelen aanbieden. Zij werken vaak onafhankelijk van grote supermarktketens en hebben volgens de organisatie een sterk groeipotentieel. Vooral in stedelijke omgevingen. Een andere belangrijke doelgroep is de installateur die winkeleigenaren voorziet van koelinstallaties, airconditioningsystemen en warmtepompen.

Acht Europese partijen in project

Het projectconsortium bestaat uit acht Europese partners, waar STEK er één van is. Deelnemende partijen vertegenwoordigen brancheverenigingen voor de (biologische) retailsector, experts en technici uit de koelingssector en marktontwikkelaars. Het project wordt financieel gesteund door het LIFE-programma van de Europese Unie.

Lees ook
COV en VNV pleiten voor bruikbare CO2-footprint en ondersteunen van export

COV en VNV pleiten voor bruikbare CO2-footprint en ondersteunen van export

Tijdens de Rondetafel bijeenkomst op 7 december spraken de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en de Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie (VNV) over hun inzet voor en bijdrage aan de verdere verduurzaming van de vlees- en vleeswarenproductie.

‘Lekker gewerkt, Campina’ | Duurzaam lijken, zodat je niet duurzaam hoeft te doen

‘Lekker gewerkt, Campina’ | Duurzaam lijken, zodat je niet duurzaam hoeft te doen

Verpakkingen verduurzamen in rap tempo. Als je niet verduurzaamt, verlies je het van de “groene” verpakking van de concurrent in het schap. Maar écht verduurzamen is vaak lastig en nog vaker duur. Dus dan doen we toch gewoon alsof?

Verstegen's Marianne van Keep ‘MVO Manager van het jaar 2020/21’

Verstegen's Marianne van Keep ‘MVO Manager van het jaar 2020/21’

Marianne van Keep, Chief Sustainability Officer bij Verstegen Spices & Sauces, kreeg 11 november de titel ‘MVO Manager van het jaar 2020/21’ toegekend tijdens het Nationaal Sustainability Congres in Hilversum.