'EU, Canada en VS moeten elkaars vlees toelaten

13 augustus 2012 Caroline van der Plas

WASHINGTON – De Europese Unie heeft onvoldoende overtuigende argumenten geleverd om met hormonen behandeld vlees uit Canada en de VS te weren.

WASHINGTON – De Europese Unie heeft onvoldoende overtuigende argumenten geleverd om met hormonen behandeld vlees uit Canada en de VS te weren.


Dat blijkt uit een uitspraak van een WTO-panel die openbaar is gemaakt. Canada en de VS hebben volgens het panel overigens verkeerd gereageerd door eenzijdig tegenmaatregelen te treffen door Europese producten op hun markten te weren.


Sancties

Daarom moeten beide landen volgens het WTO-panel hun sancties tegen Europese landbouwproducten stopzetten. Die sancties betreffen producten met een geschatte omzetwaarde van zo’n 100 miljoen euro.


Overwinning

Amerikaans handelgezant Susan Schwab heeft de uitspraak inmiddels als een overwinning voor de Amerikanen en Canadezen uitgeroepen. De EU weerspreekt dit. Beide partijen hebben in eerste instantie zestig dagen de tijd om tegen de nu gepubliceerde uitspraak in beroep te gaan. Daarna kunnen nog opnieuw lange procedures volgen.

Conflict

Daarmee lijkt het inmiddels twaalf jaar bij de WTO slepende conflict nog lang niet ten einde. Het hormoongeschil tussen de VS en de EU speelt overigens al veel langer. De eerste schermutselingen dateren uit de jaren zeventig van de vorige eeuw.

Lees ook:

VS: 'rundvleesexport naar EU verdubbelen' (24 oktober 2007)

Effecten hormoonvlees blijven onduidelijk (20 september 2006)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over hormonen

We hebben weer een nieuwe stelling!

'Minister Verburg wil de vleessector meer laten betalen voor de keuringen van vee en vlees. De vleessector moet dit niet pikken.' Stem hier

Altijd op de hoogte blijven?