Er komen weer nieuwe coronamaatregelen aan

12 november 2021 Redactie Food
Foto: Unsplash

De coronacijfers lopen op en het aantal ziekenhuisopnames stijgt. Vanavond om 19.00 uur kondigt het kabinet nieuwe maatregelen aan in een persconferentie. Het zou gaan om een gedeeltelijke lockdown van drie weken. Dat meldt NOS.

Met deze gedeeltelijke lockdown wil het kabinet op korte termijn het aantal besmettingen snel laten dalen. Volgens bronnen van de NOS moeten er daarnaast maatregelen voor de lange termijn komen om het aantal besmettingen beheersbaar te houden.

Gedeeltelijke lockdown

De gedeeltelijke lockdown zou betekenen dat niet essentiële winkels en horeca ’s avonds om 19.00 uur de deuren moeten sluiten, geen publiek meer bij sportwedstrijden, zoveel mogelijk thuiswerken en niet meer dan vier personen op bezoek. Deze maatregelen zouden zaterdag 13 november al in gaan.

Daarnaast komt de 1,5 meter afstand weer terug en wil het kabinet het coronatoegangsbewijs verder uitbreiden. Volgens NOS discussieert het kabinet nog steeds over het al dan niet afschaffen van de mogelijkheid om met een negatieve test een geldige QR-code te krijgen.

Als de informatie van NOS klopt betekent dit dat essentiële winkels zoals de bakker, slager en vishandel gewoon open kunnen blijven. Wel zal de eventuele herinvoering van de 1,5 meter weer gevolgen hebben voor het aantal mensen dat de winkel in mogen.  

Oproep VNO-NCW en MKB Nederland

Voorafgaand aan de persconferentie deden VNO-NCW en MKB Nederland een oproep aan het kabinet om een nieuwe lockdown te voorkomen. “Haal de corona-booster prik versneld naar voren in de tijd, schaf versneld COVID-medicatie aan en voer een gericht doelgroepenbeleid om de vaccinatiegraad te verhogen. Samen met het naleven van de basisregels moet dat corona-lockdowns en andere beperkende maatregelen voor burgers en bedrijven voorkomen.”

De twee organisaties vinden dat de overheid te veel achter de feiten aanloopt, waarvan steeds dezelfde sectoren de dupe zijn. Beide vinden het eventuele invoeren van het coronatoegangsbewijs in niet-essentiele winkel onwenselijk. “Dit werkt niet, is niet te handhaven in tijden van personeelskrapte en dus ook niet effectief.” Ook vinden ze dat bij een lockdown de getroffen sectoren gecompenseerd moeten worden. “Nieuwe lockdowns en andere beperkingen gaan het normale ondernemersrisico ver te boven.”

Bron: NOS / MKB Nederland

Dit artikel verscheen eerder op: Bakkers in bedrijf

Altijd op de hoogte blijven?