Enthousiaste slagers nemen deel aan Ondernemersacademie Food

campagnefoto

Een groep van acht enthousiaste deelnemers met ambitie om een ambachtelijke slagerij over te nemen of op te starten, is gestart met de Ondernemersacademie Food. Er is nog ruimte voor één ambitieuze deelnemer.

‘De afgelopen maanden is er weer volop aandacht besteedt aan het werven van nieuwe ondernemers/opvolgers voor de ambachtelijke slagerij. En met succes’, vertelt Astrid van Hest. ‘In de nieuwe groep zitten drie deelnemers, die het roer omgooien en vanuit een totaal ander vakgebied komen. Daarnaast zijn er een aantal slagers, die de ambitie hebben om een bedrijf over te nemen of op te starten.’

De Ondernemersacademie Food is een paar jaar geleden opgericht vanuit de leveranciers van de vleesindustrie in samenwerking met KNS en SVO. ‘Samen constateerden we een gezamenlijk probleem’, legt Van Hest uit. ‘De komende tien jaar zijn er zo’n vijfhonderd slagerijen, die overgenomen moeten worden en daar zijn geen opvolgers voor. Daarom is de Ondernemersacademie Food ontwikkeld. Wij willen mensen zoeken en overtuigen om slagerij-ondernemer te worden. Daarbij richten wij ons zowel op zij-instromers, als personeel van ondernemers en kinderen van ondernemers.’

Verkorttraject

De potentiele ondernemers worden door de Ondernemersacademie opgeleid. ‘De zij-instromers zouden het totale programma van negen maanden moeten volgen, terwijl er voor slagers en hun medewerkers een verkorttraject is.’

De eerste groep is in 2018 van start gegaan. Elf aanstaande ondernemers, allemaal afkomstig uit het vak, hebben een twaalfdaagse training ‘Ondernemerschap’ doorlopen, waarbij gastlessen door het hele land werden gevolgd. Vervolgens moesten ze een plan van aanpak schrijven over hoe het bedrijf er in de toekomst uit zou komen te zien of bijvoorbeeld een persoonlijk plan maken over hoe ze zichzelf de komen jaren willen ontwikkelen.

Van elkaar leren

Het leuke aan deze groep was volgens Van Hest dat naast de slagers ook een visondernemer en een ondernemer uit de kaas- en notenbranche deelnamen. ‘De verschillende deelnemers vonden het heel leuk om van elkaar te leren. Iedereen heeft het traject goed afgesloten met gemiddeld een 7, 9.’

De tweede groep zou in september 2019 starten, maar helaas waren hiervoor geen aanmeldingen binnengekomen. ‘Hiermee wordt het probleem rond de opvolging nog eens onderstreept’, zegt Van Hest, die heel blij is dat er inmiddels wel gestart is. ‘We gaan er weer een mooi programma van maken. Vele gastsprekers gaan we ontmoeten en inspirerende locaties bezoeken.’

Nog meer ondernemers helpen

Van Hest hoopt in de toekomst nog vele potentiele ondernemers te kunnen opleiden, want het probleem is nijpend, benadrukt ze. ‘De afgelopen tien jaar zijn er zo’n vierhonderd slagerij verdwenen. Wij willen voorkomen dat de slagerijen uit het straatbeeld verdwijnen. Bovendien willen we de ondernemers wiens pensioen in gevaar dreigt te komen als ze geen opvolging kunnen vinden.’ Bovendien heeft de slagersbranche volgens haar veel te bieden. ‘Gezonde voeding wordt steeds belangrijker. Men eet misschien wel iets minder vlees, maar vraagt wel een steeds betere kwaliteit. Daarvoor moet je bij de slager zijn. Daardoor blijft het vak de komende jaren zeer interessant.’

Ook hoopt ze naast slagers ook andere versspecialisten op te kunnen leiden, zoals bakkers en groenteverkopers. ‘Deze sectoren kampen met dezelfde problematiek. Met elkaar kunnen we de krachten bundelen. Het is mijn grote droom om branche-breed iets bij te dragen aan een goede toekomst voor de foodsectoren met voldoende bedrijfsopvolging!’

 
Dossiers
Lees ook
Bedrijfsopvolging: begin er tijdig aan!

Bedrijfsopvolging: begin er tijdig aan!

In de praktijk blijkt dat veel ondernemers zich pas in een laat stadium van hun leven bezig houden met bedrijfsopvolging. Het is echter goed om hier tijdig bij stil te staan.

Google en brancheorganisaties bieden online marketing workshop aan

Google en brancheorganisaties bieden online marketing workshop aan

Versspecialisten kunnen vanaf 18 oktober verschillende gratis workshops, masterclasses en coaching sessies volgen bij Google. Deze worden aangeboden in samenwerking van met brancheorganisaties VBW, VNV, ADN, NBOV en KNS.

Keurslager Van Hest winnaar Lekkerste Bal Gehakt 2021

Keurslager Van Hest winnaar Lekkerste Bal Gehakt 2021

Keurslager van Hest uit Goirle won de vakwedstrijd Lekkerste Bal Gehakt. Slager Paul Brands ontving op 29 september de eerste prijs van deze vakwedstrijd georganiseerd door Koninklijke Nederlandse Slagers. De tweede prijs ging naar Uw Slager Stefan Beld uit Goor en de derde prijs naar Slagerij Martin Meijer uit Lekkerkerk.